teeltgeluid

‘Wortels na drie dagen al ver in mat’

Harry Vollering van kwekerij de Springplank in Dongen is begin week 51 bezig om de pH-meters te ijken, zodat er weer goed gemeten kan worden aan schoon water, dagvoorraden en het water dat naar de tuin toe gaat.

De belichte teelt is 12 december opgestart, met het kleinbladige ras Nun 29997. Die heeft Vollering vorig jaar in proeven gehad. "Hij is wat beter in de opvolging, en het vruchtje zit er iets eerder in. Het ras is iets productiever."

In deze startfase wordt een vlakke temperatuur van 22,5 graden Celsius aangehouden. "Gewoon recht toe recht aan." Pas bij plantbelasting na de bloei zal er weer een verschilletje in dag- en nachttemperatuur aangebracht gaan worden.

Dubbel schemdoek

Vorig jaar was het koud en had de afdeling slechts de beschikking over een enkel schermdoek. Dit jaar is na een aanpassing zowel een verduisteringsscherm als een 'gewoon' schermdoek aanwezig. In combinatie met het nu zachte weer zorgt dit dat er warmte over is. Het is dus puzzelen of en hoe er nog minder energie gebruikt kan worden, zonder de ontwikkeling van het gewas te verstoren.

Het verduisteringsdoek gaat 's avonds rond 21.00 uur dicht, als het groeilicht aan gaat. Om 9.00 uur wordt het weer open getrokken, waarbij het andere doek afhankelijk van de weersomstandigheden mee open gaat of nog even langer dicht blijft liggen. Vanaf middernacht kan er zo nodig gekierd worden, als het te warm mocht worden in de kas.

Om ongewenste luchtstroming boven de schermdoeken en kouval tegen te gaan, zijn verticale schotjes in de nokken aangebracht.

Watergeefstrategie

De matten zijn uitgedraineerd. Met de Aquabalance wordt de watergift bepaald, wat nu neerkomt op 6 tot 7 startjes per dag. Het is even opnieuw zoeken naar de juiste watergeefstrategie, vanwege een overschakeling naar kleine steenwolmatjes in plaats van perliet.

De wortelontwikkeling in de belichte teelt gaat vlot. "We hadden op donderdag geplant, en de zondag erop zaten de wortels al 10 centimeter in de mat."

Dunnen

Met gewaswerk wordt er gepluisd. De onderste vier oksels worden leeg gehaald, om daarna om en om te gaan dunnen.

Er is nog geen bespuiting voor gewasbescherming uitgevoerd. Er wordt direct begonnen met biologie, al zal er wel op tijd begonnen worden om al behandelingen tegen meeldauw uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.