teeltgeluid

'Scherm open met zachte weer'

Arie Jongeleen in Dongen heeft een mooie plant thuis gehad. “Die is keurig afgeleverd en heeft niet stilgestaan. Hij is direct weggegroeid.”

Na het planten op 20 november is op 20 graden Celsius vlak gestart. Later is de dagtemperatuur stapsgewijs verhoogd naar 21 en 22 graden. Momenteel zijn de nacht- en dagtemperatuur verder uit elkaar getrokken naar 18 en 22 graden Celsius. "Nu er een vruchtje in het kopje zit, zijn we gaan zakken in de nacht."

"Het groeit hartstikke lekker. En het zet vanzelf, met het stralende weer dat we achter de rug hebben. Maar nu willen we dat nog niet hebben. Het is afwachten of het straks ook nog goed lukt, als we ze wel willen hebben, en de eerste zetting toelaten op het vierde of vijfde oksel."

AC-folie

Het schermdoek ligt veel dicht. "Maar met dat zachte weer, als het om 23.00 uur nog steeds bijna 11 graden buiten is, dan moet het gewoon open blijven." Onder het beweegbare doek ligt nog een vast AC-folie. "Daardoor moet het doek overdag gewoon open, tenzij het echt koud is en vriest." Inmiddels begint het vocht onder het folie toe te nemen. "Na een maand krijg je al weer een aardig 'fabriekje' aan gewas in de kas. Je zag het met dat mooie weer al weer beginnen te druppelen op het betonpad."

Preventief tegen rups

Er wordt twee keer een rondje Vertimec gespoten, voorafgaand aan de biologische inzet straks. De eerste keer is Gazelle meegenomen. Met de huidige tweede ronde wordt er nog wat tegen de rupsen bijgevoegd. "Dat willen toch even meenemen, ondanks dat ik er nog helemaal geen last van heb en nog geen rups heb gezien. Maar als je straks eenmaal met de biologie bezig bent, wil je het ook niet meer doen."

Beurtje water

De planten krijgen op mooie dagen een beurtje water per dag. Op een sombere dag begin week 51 overweegt hij echter om een dag over te slaan. "Als het zo aardedonker is, krijgt hij niet. Laat de mat dan maar een beetje interen."

Priegelen

Jongeleen is aan het toppen en vruchtjes aan het weghalen. Twee weken na planten zijn de stengels op drie gezet. "We hebben dat ook wel eens eerder gedaan, maar dan ben je zo aan het priegelen. Daar ging zo veel werk in zitten, en op arbeid willen we toch ook besparen."

Verder moeten de planten nog vastgezet worden. "En ik denk dat we daarna een rustige Kerst tegemoet kunnen gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.