teeltgeluid

‘Met tweede scherm makkelijker klimaat maken’

Bij paprikateeltbedrijf De Tuindershoek in IJsselmuiden is begin week 49 de planting van de nieuwe teelt weer in volle gang.

De oude teelt is 1 november beëindigd. Het had toen geen zin meer om verder te gaan. De laatste zetting was te laat op gang gekomen om nog geel te kunnen oogsten, en de prijsvorming van de groene was onvoldoende om de teelt daar nog langer voor aan te houden.

Tot het eind konden mooie paprika's geoogst blijven worden en bleven plagen onder controle.

Teeltwisseling

Tijdens de teeltwisseling is er weer grondig schoongemaakt. Zoveel mogelijk alle plantresten opruimen. Bij het druppelsysteem de stekers eraf en in het zuur zetten. Alles twee keer ontsmetten met chloor: nadat alles opgeruimd was en nog een keer net voor het planten.

Tweede scherm

Een paar weken voor het einde van de afgelopen teelt is een tweede schermdoek geïnstalleerd, om er ook in die slotfase al plezier van te hebben. Paul Kaashoek: "Als het echt koud was geweest, dan hadden we daarmee misschien nog wat verschil kunnen maken ten opzichte van collega's met alleen een enkel scherm. Maar het was nu niet zo koud, dus er viel weinig extra energie te besparen."

In de huidige teelt hoopt hij de voordelen van het tweede beweegbare doek wel te benutten. Met de opgegeven nachtvorst lijkt dat al snel het geval te kunnen zijn.

Groei houden

De twee schermdoeken passen ook goed bij de dit jaar opnieuw als ras gekozen gele Bentley. "Dat is een ras dat de energie allemaal in zijn vruchten duwt. Je moet hem dus proberen aan de groei te houden. Het is dus belangrijk dat je met het dubbele scherm meer vocht in de kas hebt en dat je beter klimaat kunt maken. "

Forse plant

Na het planten laat hij het gewas een paar weken met rust. Zoals de plant er uit ziet, lijkt het over ongeveer drie weken goed te moeten lukken om de plant dan op drie stengels te zetten. Kaashoek kreeg een redelijk forse plant op de tuin. "Duidelijk een stuk forser dan vorig jaar. Toen was het maar een klein plantje. Daarom hebben we besloten om een paar dagen eerder te laten zaaien. Nu ging het vanaf het begin een stuk makkelijker met weggroeien."

Twee nachtbeurtjes

Er wordt tijdens het planten gestart op 20 graden Celsius, om dat na een dag te verhogen naar 21 graden en dan naar 22 graden vlak. Met watergeven krijgen de planten 's nachts twee beurtjes, overdag om de drie uur. De beurtgrootte is 80 cc.. "Zodra de plant in de mat begint te wortelen, gaan we dat afbouwen."

Een week na de planting vindt een bespuiting met Vertimec plaats, om schoon van plagen te beginnen. Daarna kan de biologie weer uitgezet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.