teeltgeluid

'Extra arbeid betaalt zich terug'

"We oogsten de tomaten al vier weken volledig als tros. Er komt nog zo'n 5 kilo per vierkante meter aan tomaten af en kwalitatief is het een schitterend product", zei Ferry Adegeest van TVA-Growers in Berkel en Rodenrijs begin vorige week.

Na weken van 0,6 kilo per vierkante meter is de drukte snel toegenomen. Vorige week verwachtte hij al een productie van 1,5 kilo per vierkante meter. Deze week nog een kilo meer. "De tomaten zijn nog mooi dik geworden. Van de trossen die we tot nu toe geoogst hebben is het gemiddelde vruchtgewicht 105 gram. De laatste trossen halen altijd nog 95 gram."
Wekenlang heeft hij heel rustig geteeld met een etmaaltemperatuur van 15,5 graden. Dat kostte wekelijks 0,6 tot 0,7 kuub gas per vierkante meter. "Gelukkig zijn de prijzen sinds begin december omhoog gegaan. Het lijkt erop dat de overstap goed gaat uitpakken."

Extra arbeid

Omdat de tomaten (ras Arvento) normaal los worden geoogst is het bedrijf niet ingericht op trostomaten. De dozen worden op stapels van 7 hoog op de lage plukkarren vervoerd, zodat er 28 dozen vol geoogst kunnen worden.  Een medewerker rijdt de hele dag heen en weer met de heftruck met pallets lege en volle dozen. In de schuur worden de doosjes afgewogen op het juiste gewicht. "Het kost zo wel extra arbeid, maar dat lijkt terugbetaald te worden." De productie zal eindigen op 66 kilo per vierkante meter, meer dan in 2012 maar 2 kilo minder dan in 2009. "In het vroege voorjaar en in mei hebben we dit jaar te weinig licht gehad."

Plagen onder controle

Het gewas is tot het eind toe gezond gebleven. "Pas de laatste weken zie je dat 1 tot 3 stengels per paadje geel geworden zijn door uitputting. Die planten geven ook fijnere vruchten. Vorig jaar was op het eind soms de helft van de planten uitgevallen door Botrytis." Ook de plagen bleven onder controle. "We hebben wel twee keer met een bladmeststof SB-plantversterker van Brinkman gespoten. Dat lijkt een goede bijwerking te hebben tegen wittevlieg, maar de Macrolophus bleef ook aardig op niveau." Er was wat rupsenvraat maar de vogels hebben dat opgelost. "Ze zijn nu gelukkig gevlogen want met zoveel rijpe vruchten zouden ze veel schade kunnen aanrichten."

Over op snoeptomaatjes

De teelt eindigt op 20 december en op 20 januari gaat Adegeest opnieuw planten. Hij stapt over op de teelt van minipruimtomaatjes van het ras Sweetelle voor telersvereniging Van Nature. Dat geldt ook voor het andere bedrijf, aan de Groendaalseweg in Bleiswijk. Daar komen in januari inpakmachines te staan voor bekers, schalen en pondsverpakkingen. "Eigenlijk verandert er niet zoveel. We werken al met veel flexibele krachten en we vervoeren nu ook al de tomaten van Berkel naar Bleiswijk. We verwachten juist minder vaak rond te gaan met plukken en de helft minder massa te vervoeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.