teeltgeluid

'Beyonce wordt gemakkelijker generatief'

"We hebben twee keer een ruimtebehandeling gedaan met een middel op basis van waterstofperoxide en alles heel goed schoongemaakt. Dus ik verwacht dat we de teelt heel schoon beginnen", zegt Paul van der Knaap in Honselersdijk.

Omdat overmatige wortelgroei in de afgelopen teelt alleen voorkwam in de afdelingen met librabakken (met perlietsubstraat) en zonder volvelds grondfolie, heeft hij het nodige veranderd. De bakken zijn vervangen door steenwolmatten, 'Vital dry' van Grodan.  "Net als op perliet kun je hierop frequent water geven zonder dat het substraat te nat wordt. Vorig jaar heb ik het ook gehad en ik kon er gewoon nachtbeurten op geven. Bij steenwol was het altijd 'bij twijfel geen beurtje, maar nu is het 'bij twijfel een beurtje', net als ik bij perliet gewend was." Daarnaast zijn voor het eerst sinds jaren de buizen opgehangen om er volvelds grondfolie onder te leggen. Van der Knaap heeft het hele druppelsysteem een nacht in een sterke peroxide-oplossing gezet, de druppelaars weekten 24 uur in een bak met hetzelfde bacteriedodende middel.

Energie sparen

Afgelopen dinsdag 10 december heeft hij de hele tuin in een keer vol geplant. Omdat een buurman met paprika pas de derde week van januari gaat planten, is er dit jaar voldoende energie in de cluster voor een vroege planting aubergine. Van der Knaap heeft gekozen voor het ras Beyonce op onderstam Maxifort. "Bartok past toch minder bij ons omdat hij gauw te vegetatief wordt. En als je er temperatuur opgooit dan worden de vruchten te vroeg rijp." Daarbij speelt mee dat hij zo lang mogelijk onder een vast ac-folie wil blijven telen om energie te besparen. "Bartok kan minder goed tegen een dood klimaat. Beyonce wordt gemakkelijker generatief onder die omstandigheden." Het folie (perforaties op 10x20 centimeter) wil hij er minstens 6 weken inhouden. "Energie besparen wordt de uitdaging voor komend jaar. We hebben geen goedkoop gascontract meer en gaan alles op dagbasis inkopen. Ik wil in ieder geval af van die vaste minimumbuis van 45 graden. Dit jaar verstookten we 39 kuub gas, wat netjes is voor aubergine. Maar het moet met minder kunnen." Hij zoekt nog naar een simpele manier om vocht af te voeren. "Misschien ga ik wel ventilators ophangen die tussen de twee schermen blazen."

Geen zwanenhalzen poten

De planten zagen er redelijk uit, concludeerde Van der Knaap vorige week bij zijn bezoek aan de plantenkweker. "Maar ze vallen makkelijk om als ze niet op tijd aan het stokje worden gezet. Ik zag een heel stel 'zwanenhalzen' dus die 6 procent inboeters zullen we wel nodig hebben. Want planten met zwanenhalzen zet ik niet. Jaren geleden heb ik dat wel gedaan, maar dat levert groeivertraging en productieverlies op." De planten worden voor aflevering gespoten met Nomolt en Vertimec. "Wijzelf kunnen dus zonder chemie beginnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.