teeltgeluid

laatste update:21 nov 2013

'Laatste loodjes vallen niet mee'

"De laatste loodjes vallen niet mee. Na de zomer liepen we nog gelijk met de productieprognose, maar we eindigen met een tekort van twee kilo per vierkante meter."

Peter de Jong was vorige week het auberginegewas (ras Taurus op onderstam Optifort) aan het leegknippen. Hij verwachtte er nog krap een kilo af te halen. "Het gewas is op en de kwaliteit is lastig. Door het natte en vochtige weer krijg je gauw kelkproblemen." Dat de productie tegenvalt heeft vooral te maken met de wantsenplaag die hij er maar moeilijk onder kon krijgen. "Dat heeft veel bloemen en productie gekost. Maar minder licht bij warme omstandigheden zijn ook funest geweest voor het gewas."

De wantsen zijn nu verdwenen. Tot september heeft hij een aantal keer met Admire gedruppeld en in de mooie week 36 nog een keer. "Normaal verdampt de plant te weinig na 1 september, maar dit was een buitenkans om de laatste wantsen op te ruimen." De andere plagen heeft hij ook chemisch moeten bestrijden. Vooral rupsen waren hardnekkig. Hij heeft er met verschillende middelen tegen gespoten en gefogd. Omdat er mogelijk plagen zijn weggekropen gaat hij vanaf het opstoken de gele vangplaten en het gewas van de nieuwe teelt goed scouten. "Ik start altijd zonder chemie, maar misschien dat er nu toch wat nodig is."

Nieuw ras
De planten voor de nieuwe teelt zijn al weer gezaaid, om op 18 december geplant te worden. Voor het hele bedrijf van 5,5 hectare heeft De Jong nu gekozen voor het nieuwe ras Adele op onderstam Kaiser. "Ik heb twee jaar proeven met Adele gehad tussen Taurus. Hij geeft een iets hogere productie en de uniformiteit en de houdbaarheid zijn wat beter. De kleinere kelk is minder gevoelig voor beschadigingen." Kaiser is nieuw voor hem. "Hij lijkt erg op Optifort dus ik verwacht geen verrassingen."

Met het leegtrekken van de kas is deze week de grote schoonmaak begonnen. "We hebben vijf weken voor de teeltwisseling dus dat is goed te doen." Omdat er pas twee seizoenen is geteeld, valt de vervuiling mee. Overmatige wortelgroei heeft De Jong maar op twee matten gezien. Eerst laat hij de hele kas schoonspuiten met koud water. Het glas wordt met Prospect ingespoten, een reinigingsmiddel zonder fluor. "In de aubergine moet je erg oppassen vanwege de gevoeligheid voor fluordampen."

Perliet is meegegaan
De Jong teelt nog steeds op perlietzakken, net als op zijn oude bedrijf in Maasland. "Daar ben ik mee begonnen omdat ze beter bleven liggen op de bolle teeltgoten en steenwolmatten eraf vielen. Ik gebruik ze nu omdat ik eraan gewend ben geraakt. In het voorjaar moet je erg alert zijn op de watergift, want dan word je gauw te generatief. Maar in het najaar heeft perliet veel voordelen. Met steenwol luistert de watergift dan erg nauw. Het wordt dan gauw te nat."

Hij hoeft tijdens de teeltwisseling geen folie meer te trekken boven de gewasdraden. "Daar zou ik speciale hoogwerkers voor moeten huren. We hebben daarom bij de bouw twee beweegbare LS10-schermen geïnstalleerd. Ik zou in het begin van de teelt het liefst een folie als tweede scherm hebben vanwege het klimaat. Maar LS10 is weer gunstiger als het gewas groter wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.