teeltgeluid

'Komkommer vrij zwaar snijden vanwege prijs'

Bij kwekerij VieVerde in Castenray is de vlucht op de scheuten niet zo groot.

Ed Classens: “Ik had iets meer vruchten verwacht. Maar we hebben geprobeerd om vrij zwaar te snijden vanwege de prijs. De 40-ers waren een stuk duurder dan de 35-ers. Dat zwaarder snijden kan ten koste gaan van iets jonger spul.” Met het meer bewolkte weer van afgelopen weken minder vruchtaanleg nog geen groot nadeel. Met goed weer zou hij waarschijnlijk iets meer productie mislopen.

Pythium

In het begin van de teelt heeft het gewas wat Pythium opgelopen. “We hebben precies op de twee heetste dagen van het jaar geplant. Waarschijnlijk hebben de planten toen net te warm water gekregen. We hebben de zwakkere planten enkele keren pleksgewijs aangegoten.” De planten hebben een tik van die Pythium-aantasting gekregen, maar zijn er wel goed doorgekomen. De productie op de stam is goed gegaan. Samen met het weer dat hard achteruit ging, heeft het wel wat groei gekost.

Inmiddels is er weer wat groei, en komt het gewas hopelijk nog in balans. “De groei die je nu naar de herfst toe nog krijgt, zal de laatste zijn.”

Nacht niet te koud

Als temperatuurinstellingen houdt hij 18 en 20 graden Celsius aan. “Een voornacht doe ik niet meer. Hij gaat geleidelijk aan naar de nacht en geleidelijk weer naar de dag. Ik wil de nacht niet te koud maken, omdat de nachten al vrij lang zijn.”

De watergift wordt naar het najaar toe steeds minder. “We gaan eerder naar de nacht toe. We telen op perliet, dus we hanteren geen echte rusttijd. Ik laat de bak wel meer interen en de beurtlengte maak ik langer.” De zomerbeurten van 60 tot 70 cc. zijn nu vergroot naar beurten van 80 tot 85 cc.

Spint

De derde teelt is vaak moeizamer wat plaagbeheersing betreft. Ook nu zijn alle insecten aanwezig en werkt de biologie niet echt goed genoeg. Met name spint vormt een probleem. Er gaat veel biologie in, en toch zijn er de nodige correcties noodzakelijk.

In de zomerteelt kwam mineervlieg onverwacht de kop opsteken, maar dat is in deze teelt geen probleem meer.

Tweede scherm

In week 38 is er nog wat getopt, maar daarmee is het gewaswerk in deze teelt afgerond. Het gewas is nu open genoeg. “Langzaam aan gaan we wat mensen naar huis sturen, waar we geen werk meer voor hebben.” Meestal beëindigt hij de teelt rond de tweede week van november. “Ik probeer de mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden, zolang het geen geld gaat kosten.”

Classens is bezig met het voorwerk om een tweede schermdoek te laten installeren. daarvoor moeten nog de nodige dingen in de kas vermaakt worden. De installatie van een dubbel scherm hangt samen met plannen om met Het Nieuwe Telen en de bijbehorende luchtontvochtiging aan de gang te gaan. “We gaan binnenkort proefdraaien met een ontvochtigingssysteem. Als alle testen voldoen, gaan we het systeem aanleggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.