teeltgeluid

'Twee trossen minder aangemaakt maar productie komt gelijk uit’

Hans Aerts in Velden heeft op 12 september de kop uit de planten van de vleestomaten (Rebelski op Maxifort) gehaald. “Dat is een week eerder dan vorig jaar. We willen nu rustig de tijd nemen om de tomaten grof te laten worden."

"Vorig jaar plukten we de laatste tomaten op 4 december, maar de grofheid kon beter en de prijs was slecht.” Aan het teeltschema verandert hij komend seizoen weinig. De plantdatum blijft eerste week januari en het wordt weer Rebelski op onderstam Maxifort. “De handel op Duitsland en Engeland vraagt specifiek om deze platte, traditioneel geribde vleestomaat.”

Het gewas is nog bijzonder gezond. “Ik heb eind augustus voor het eerst een Botrytis-bestrijding uitgevoerd, met Luna, en dat was nog preventief ook. Sinds 1 augustus knippen we de lege trosstelen niet meer weg en het klimaat wordt er natuurlijk niet beter op. De Botrytis-druk is bijzonder laag. Dat komt ook omdat we het gewas open houden door het hele jaar een blaadje uit de kop te halen en door de ruime stengelafstand van 53 centimeter.” Daarnaast heeft Aerts een keer gespoten met het nieuwe rupsenbestrijdingsmiddel Altacor. “Als de rupsen nog klein zijn hoef je dat maar een keer te doen.” Hij komt ook nog veel Macrolophus tegen.

Grovere tomaten

Door de warme periode zijn een paar trossen moeilijker gezet. Ook hadden de vruchten de laatste tijd wat lichte krimpscheurtjes. “Soms hangen er maar een of twee tomaten aan een tros. Ook viel op dat er de laatste tijd veel puntvruchten hingen, achterblijvende vruchten die moeilijk gezet waren. We hadden de trossen achteraf gezien op drie moeten zetten.” De productieachterstand van het voorjaar was half augustus omgezet in een voorsprong. “We lopen nu weer een paar ons per vierkante meter achter op vorig jaar, maar ik denk dat we gelijk uitkomen. Wat opvalt is dat er twee trossen minder zijn aangemaakt dan in 2012. Dat komt door het koude en donkere voorjaar. Maar we hebben dus grovere vruchten geplukt.

Rustiger aan

De plant is het hele jaar al veel beter in balans als vorig jaar, mede omdat we steeds een blaadje uit de kop gehaald hebben.” Vorige week heeft Aerts de laatste tros op vier gesnoeid. Deze week wordt die nog gebeugeld om knikken te voorkomen, net als de drie trossen eronder. Nu de zetting is voltooid doet Aerts het rustiger aan met de klimaatinstellingen. De voornacht-temperatuur is verhoogd van 14,5 naar 15,5 graden en hij stookt eerder (om 2 uur) op naar de nanacht van 17 graden. Bovendien staat er in de ochtend minstens tot 10 uur een buis in van 43 graden en gaan de ramen makkelijk open. Zo realiseerde hij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,5 tot 19 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.