teeltgeluid

'Meer klimaat maken met tweede scherm'

Zoals bij de meeste paprikabedrijven is ook bij de gele Bentley van De Tuindershoek in IJsselmuiden het laatste zetsel er te laat aangekomen.

Paul Kaashoek: "Door die te late zetting gaan we niet veel meer van dat zetsel af krijgen. Het gewas heeft een week of twee geen zetting gehad door het donkere weer. Daarna nog wel, maar er is geen tijd meer om die vertraging te overbruggen. We willen toch rond week 45 de teelt beëindigen, en half oktober weer laten zaaien voor de volgende teelt."

Omdat hij met de Bentley een grover ras heeft dan vorig jaar, valt de productie ten opzichte van vorig jaar mee. "Maar over het hele jaar genomen missen we wel een heel zetsel. Eerst het vrij donkere en koude voorjaar. En nu in september dat slechte weer met op dat moment ook nog eens een vrij hoge plantbelasting."

Toppen nog groen

Het gewas heeft zich tot nu toe heel goed gehouden. "Je hebt wel eens jaren dat het echt tijd wordt dat het er uit gaat, maar nu is het nog niet versleten. De kop is eruit gegaan, en daarna is er nog een rondje getopt. Die toppen zijn nog mooi groen."

De plantbelasting loopt iedere week terug. Hij verwacht nog een paar weken grove vruchten te kunnen snijden. "Op dit moment gaat het nog goed, en halen we nog een leuke productie."

De biologische bestrijding loopt naar tevredenheid. Ongeveer een maand geleden is nog een keer ingegrepen tegen rupsen, maar verder houden de natuurlijke vijanden alles voldoende onder controle. "Ik hoop ook in de rest van de teelt niets meer te hoeven doen."

Voornacht eruit

In principe wordt een dagtemperatuur van 21 graden Celsius aangehouden en een nachttemperatuur van 19 graden. "Zolang dat nog realiseerbaar is, houden we dat aan. De voornacht is er al helemaal uit gehaald. Die heeft nu geen zin meer."

De watergift is al aardig afgebouwd. De druppelbeurten starten om 10.00 uur. Met een beetje licht gaat het watergeven door tot 16.00 uur, maar met donker weer gaat de installatie om 15.00 uur al weer uit. "Je ziet dat je al snel genoeg drain hebt."

Extra schermdoek

Voor de nieuwe teelt zal een tweede energiescherm geïnstalleerd gaan worden. Met een tweede helderder doek erbij valt een beetje extra energie te besparen in de winter. "En je kunt dan toch proberen wat meer klimaat te maken in de winter. Zeker een ras als Bentley reageert goed op wat meer temperatuur."

Of registreer je om te kunnen reageren.