teeltgeluid

laatste update:17 okt 2013

'Het is geen bar jaar geworden'

“We hebben nooit eerder de hele tuin hoeven druppelen met Admire, maar nu kwamen we gewoon te veel wantsen tegen”, zegt Paul van der Knaap van auberginebedrijf Panda in Honselersdijk (ras Bartok).

Nu, zeven weken later, vindt hij over het hele bedrijf nog een enkel wantsje. “Ik moet nog eens navragen of ik ze rigoureus moet opruimen aan het eind van de teelt. Wat me opvalt is dat er telers zijn die er ieder jaar last van hebben, dus ik vraag me af of ze wegkruipen in de grond.” Ondanks de ingreep tegen wantsen is het biologisch evenwicht redelijk op peil gebleven. “De swirskii is goed overeind gebleven, ook omdat we er eind juli nog verse hebben bijgezet. Wittevlieg is dus geen probleem en ook tegen rupsen hoeven we niets meer te doen.”

Het einde van de teelt is in zicht. “We gaan waarschijnlijk de laatste week van oktober alles schoon knippen, want de prijs is al vroeg gekelderd. Voor 50 cent per kilo kan je de stookkosten al bijna niet betalen.” De laatste weken ging er ongeveer 0,65 kuub gas per vierkante meter door, maar dat zal snel oplopen nu het kouder wordt. Voor de hoge kas is buistemperatuur begrensd op 60 graden, maar wordt het schermdoek al bij 10 graden dichtgetrokken. In de lagere kassen zonder scherm is de onderbuis begrensd op 45 graden en de groeibuis op 50 graden.

Late planting moeilijk stuurbaar

“Het is geen bar jaar geworden”, blikt Van der Knaap alvast terug. Teelttechnisch is het wel redelijk gegaan. “Af en toe waren de etmaaltemperaturen te hoog waardoor de vruchten kort bleven en te snel afrijpten. Daar is het ras Bartok met zijn harde vruchten toch gevoelig voor.” Vooral vanwege deze raseigenschap heeft de late planting op een deel van de tuin (2,2 hectare op 15 februari) niet gebracht wat hij ervan verwachtte. “We dachten dat we hier door meer grofheid de productieachterstand snel zouden inlopen. Maar de grofheid werd nauwelijks hoger en de productieachterstand van vier kilo per vierkante meter is zo gebleven. We hebben in de late planting het hele jaar moeten vechten tegen de groei. Ik miste een handvat om generatief te sturen.” Voor komend seizoen gaat Van der Knaap alles op 11 december poten. Zo’n vroege planting is veel beter generatief te sturen. Doordat een andere teler minder energie uit de cluster gaat halen, komt er ruimte vrij voor Panda. Of opnieuw overal het ras Bartok komt te staan, had hij vorige week nog niet beslist.

Librabakken eruit, volvelds folie erin

Tijdens de teeltwisseling gaat hij afscheid nemen van de librabakken en het perlietsubstraat. “We gaan overal steenwolmatten leggen. Dit jaar hebben we erg veel overmatige wortelgroei gekregen in de afdelingen met perliet in librabakken. Het begon in een rij waar alle bakken waren besmet. Misschien omdat we die bakken waren vergeten te ontsmetten. In ieder geval is het bijna onmogelijk de aangekoekte bakken helemaal schoon te krijgen.” Opvallend is dat de afdeling met steenwolmatten en volvelds loopfolie nog steeds vrij is van de bacterieziekte. Dat wijst erop dat het drainwater goed wordt ontsmet met chloor en ECA-water uit de Aquanox. “Je ziet alleen wat langs het betonpad, dat is er waarschijnlijk ingewaaid. We gaan na de grote schoonmaak de grond volvelds afdekken met plastic.”

Of registreer je om te kunnen reageren.