‘We wilden biologisch starten maar zitten in snuitkevergebied’

We zien de eerste bloemknopjes komen. Die gaan er nog uit, maar de volgende bloei willen we aanhouden”, zei Paul van der Knaap van Panda in Honselersdijk halverwege vorige week.

“Hij heeft op 3 van totaal 5,2 hectare op 18 december geplant: het ras Bartok (Enza), zaaidatum 5 november, op onderstam Maxifort, in een V-systeem met 4 stengels. De rest volgt half februari.  “De kwaliteit van Bartok heeft de doorslag gegeven bij de rassenkeuze. We hadden hem vorig jaar voor het eerst en hebben helemaal geen binnenland gehad. Bovendien is de vrucht fijner en de fijnere sortering bracht meer op.”

De planten waren bij aflevering goed op kleur, maar niet echt zwaar. “Dat heeft natuurlijk te maken met het donkere najaar.” De eerste 10 dagen heeft hij een temperatuur aangehouden van 22,5 graden en na de kerst 21,5 graden. Hij verwacht dat hij vanaf half januari de eerste bloei kan gaan aanhouden en de dag-en nachttemperatuur uit elkaar zal gaan halen. “Het hangt van de sterkte van de bloem af hoe ver we het uit elkaar gaan halen.”

Wortels de mat in druppelen
De perlietmatten zijn volgedruppeld met een ec van 4,2. De druppel-ec is 4,0, hoger dan normaal. “Onder de folie moet je toch wat extra voeding meegeven.” In de eerste week heeft hij veel korte druppelbeurten gegeven, zelfs in de avonduren.  Nu geeft hij overdag nog maar een of twee grote beurten. “Je moet de wortels echt de mat indruppelen. Nu moeten ze naar vocht gaan zoeken zodat ze zich goed verdelen over heel de mat.” Het inwortelen is snel gegaan. “Al na drie dagen stonden de planten vast en nu zie je de wortels al onder de mat vandaan komen.”

Vast ac-folie

Voor het eerst heeft Van der Knaap een vast ac-folie over de gewasdraden getrokken. “Andere jaren hadden we het folie op het dradenbed van het beweegbare scherm zitten, waardoor je altijd maar een scherm tegelijk dicht had. Maar tijdens de kou van vorig jaar hadden we warmte te kort.” Panda beschikt niet over eigen WKK’s of een ketel. De warmte is afkomstig van een energiecluster met WKK’s voor 5 bedrijven.  De CO2 komt van Ocap en de eigen opslagtank.  “We doseren nu alleen tussen 10 en 14.15 uur voor een concentratie van 700 tot 800 ppm. Want ik wil niet dat het ’s nachts teveel gaat oplopen. Hij slaat vaak maar een keer per dag aan.”

Het nieuwe jaar begon met het vastmaken van de touwtjes. “We doen alle vier de touwtjes tegelijk. Maar het gaat niet zo vlot want ze hangen niet allemaal lekker.”

Chemische start
Panda wilde zoals andere jaren de teelt beginnen met biologische bestrijding. “Maar we zitten in snuitkevergebied dus we moeten iedere week een bespuiting met Vertimec uitvoeren, tot en met week 2.” Eigenlijk mogen pas drie weken na de laatste bespuiting de natuurlijke vijanden erin. Maar Van der Knaap begint na 2 weken al met het ophangen van Swirskii-roofmijten. “Ze komen geleidelijk uit de zakjes. Ik heb steeds de minimale dosis van Vertimec gebruikt dus ik hoop dat ze toch aanslaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.