Doorgaan naar artikel

‘We proberen het scherm iedere dag open te maken’

Bij De Tuindershoek in IJsselmuiden worden voor het tweede achtereenvolgende jaar gele paprika’s geteeld. Op 4 en 5 december is het gele ras Bentley geplant, van zaaidatum 17 oktober.

Er kwam een mooie gelijke plant op de tuin. Op de bijna 7 hectare wordt een driestengel V-systeem aangehouden, met 6,5 stengels per vierkante meter.

Luis blijft lastig

Tijdens de voorafgaande teeltwisseling is alles zo goed mogelijk volgens het hygiëne-protocol schoongemaakt. Onder andere alle stekers eraf en in het zuur. Elk jaar wordt nieuwe steenwol gebruikt.

De vorige teelt heeft weinig last van plagen gehad. Paul Kaashoek: “Vier rondjes Vertimec aan het begin van de teelt, en dan de biologie er in. Het enige lastige is om luis biologisch te bestrijden.” Rupsen zijn normaal geen probleem, al was die afgelopen najaar hardnekkiger, zodat er twee keer een correctie toegepast moest worden.

Ook dit jaar is gestart met Vertimec, en wordt half januari de eerste biologie weer uitgezet.

Scherm liefst elke dag open

De teelt is gestart op een vlakke etmaaltemperatuur van 22 graden Celsius. Kaashoek is daarna langzaam gaan zakken. Halverwege week 1 staan de instellingen voor de voornacht en nanacht op 18 en 19 graden Celsius, met een dagtemperatuur van 21 graden.

“We proberen het scherm iedere dag open te maken.” Op een zonnige dag als 2 december is het schermdoek om 11.00 uur open gegaan. “Ik denk dat hij pas weer dicht gaat als hij op de voornachttemperatuur zit.”

Met deze gematigde temperaturen is het enkele schermdoek afdoende. “Al zou een tweede schermdoek voor zo’n koude winter als vorig jaar februari wel heel mooi zijn. Van een vast foliescherm ben ik niet zo’n voorstander. Dat is zo ‘alles of niets’.”

Gewaswerk

De watergift is nog beperkt tot een beurtje per dag. “Met donker weer willen we zelfs nog wel eens een dagje overslaan.” Er wordt 3,1 EC mee gegeven, wat resulteert in een mat-EC van 3,5.

Met het gewaswerk wordt tot en met het tweede oksel alles schoongemaakt. Het derde oksel is nog net te klein om te toppen. Het vierde oksel moet straks klaar staan om de eerste zetting te kunnen geven, maar indien de hoeveelheid licht dat niet toelaat, mag het ook op het vijfde oksel komen.

“Verder moeten we nog een klein stukje touw hangen. Dan is dat ook gebeurd.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin