teeltgeluid

Hogedraad hoort bij belicht

Op 21 december is bij kwekerij De Springplank in Dongen onder andere een belichte hogedraadteelt geplant, met een kleinbladig gewastype van Nunhems. De planten worden 19 uur per dag vollast belicht met 12.000 lux aan groeilicht.

De oksels worden om en om gedund. Op 8 januari is een begin gemaakt met de oogst. Een gewone  grove komkommer, met 40-ers en 50-ers. Harry Vollering: “We gaan nu weer naar 35-ers toe werken.”

Met een kort nachtje van vier uur van 20 graden Celsius en een dag-stooktemperatuur van 22 graden, komt de etmaaltemperatuur met een zonnetje en de lampwarmte erbij uit op 22 graden Celsius.

Tijdens enkele hele donkere koude dagen in de afgelopen periode heeft hij het schermdoek continu dicht gehouden. Met rond de 150 Joules per dag viel er toch geen instraling te benutten.“Met zo weinig licht zou je alleen maar kou binnen halen. En ik had ook de hoeveelheid gas niet beschikbaar gehad om met een open scherm de gewenste temperatuur te halen.”

Dankzij de bevochtigingsinstallatie is de luchtvochtigheid op peil te houden. “Anders zou je met een zonnetje al snel de lampen uit moeten zetten, om er geen vruchtjes af te stoken.”

De komkommers staan met 2,1 planten per vierkante meter op perlietmatten, waarin de EC 2,7 is.

Gestoomde matten
In de 28 december geplante onbelichte teelt staan 1,05 planten per vierkante meter. In een traditionele teelt. “Hogedraad hoort voor ons alleen bij belichting. In een onbelichte teelt heb je daar te veel werk aan in verhouding tot het aantal komkommers dat je snijdt.”

De planten tellen 12 bladeren. “We willen naar 15 blaadjes toe onder de draad en 4 stammers. Begin week 4 gaat de kop er uit.”

In de voor het eerste jaar gestoomde perlietmatten wordt naar een EC van 3 gestreefd. Het hergebruik is een vorm van kostenbesparing, maar er zijn geen concessies aan de aandacht voor hygiëne gedaan. “Vorig jaar hadden we op het laatst wat virus, dus alles is weer heel grondig schoongemaakt.”

Als temperatuur wordt 19 graden Celsius in de nacht aangehouden, bij voldoende instraling een half graadje te verhogen, en overdag 21 graden. Er is geen AC-folie toegepast onder het beweegbare doek. “Al ligt het folie al voor het tweede jaar gereed in de schuur, voor als er rond het planten een vorstperiode zou zijn zoals nu.”

Of registreer je om te kunnen reageren.