teeltgeluid

'Folie eruit zodra weer omslaat'

Op 23 november zijn bij Arie Jongeleen in Dongen de rode paprikarassen Viper en de iets vroegere E 20B.3750 geplant. Van allebei 2 hectare in een driestengelsysteem.

De combinatie van twee rassen geeft een vlakkere arbeidsfilm en minder pieken in de aanvoer. De nieuwkomer is in de plaats gekomen van de Nagano. “Die was voor mij toch iets te fijn in sortering, met oog op onze afzet op de Belgische veiling.” De E20B.375 moet vanwege zijn raseigenschappen bij net ietsje hogere etmaaltemperaturen geteeld moeten worden dan de Viper.

Nette zetting
De Viper staat in een kas met traditionele rijen. In de nieuwste kas wordt een V-systeem op teeltgootjes toegepast. “Dat laatste werkt wel makkelijker. Je kunt de touwtjes onder de goot door halen. Daags na planten kun je al touw hangen en vastzetten.”

Het gewas begint in week 3 lekker te zetten. “Het gaat goed met de bloei. Een nette zetting, niet te overdreven. Het gewas staat zoals het moet staan.” De eerste zetting werd in het vierde oksel toegelaten. “Maar die bloemen rolden er toch af. Het was dan ook écht donker, met bijvoorbeeld zo’n woensdag van maar 35 Joules.”

De bloem op het vijfde blad is nu wel keurig aan het zetten.

Temperatuur fors terug
Door de kou met een donkere periode moest de temperatuur fors teruggeschroefd worden. “Anders zou je het gewas leeg gestookt hebben. Het was zulk donker weer. Ik ben met de voornachten zelfs naar 14,5 graden gegaan, maar na drie van die hele donkere dagen moesten we echt sterk terugschakelen. Daar zag je het gewas van bijkomen.” Als dagtemperatuur wordt 21 graden Celsius aangehouden.

Foliescherm
Onder het beweegbare schermdoek ligt ook nog een AC-folie. “Daar ben je met zulke kou wel blij mee. We hadden het daarvoor al open gemaakt, maar met die vorst opnieuw dicht geniet. Zodra het weer omslaat, dan moet het folie er echter acuut uit. Het begint nu al aardig te druppen.”

Het scherm gaat elke dag even open. Die regeling is net als bij de watergift is nu nog vooral handwerk, dat nog niet aan computerinstellingen is over te laten.

Er wordt een EC van 3 meegegeven. Door een iets toegenomen watergift is de mat-EC iets gedaald naar 3,3.

Roofmijten opgegeten
Na drie rondjes spuiten nadert het moment om biologie in te gaan zetten. Dat begint met cucumeris. “Geen swirskii. Die heb ik een jaar gehad, maar die vrat in de zomer spintroofmijten op. In één keer was ik toen alle roofmijtjes kwijt.” Bij de spintbestrijding wordt pest-in-first toegepast, wat prima bevalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.