weblog

Wat gaat Almeria doen?

In de laatste fase van het Nederlandse seizoen is het interessant te volgen wat de Spanjaarden gaan doen. Verschillende geluiden vanuit Zuid-Europa zorgen vaak voor meer verwarring dan duidelijkheid.

Een goed voorbeeld is het bericht dat via de Spaanse krant Ideal vorige week in Nederland belandde. Het areaal vroege paprika's zou groter zijn en eerder op gang komen, "omdat men langer wil doorgaan en maar n teelt wil doen in het nieuwe seizoen". Dat klopt niet met elkaar, want als men langer wil doorgaan tot eind april, dan begint men ook wat later, zo is mijn ervaring.
Mijn eigen rondgang langs zaadbedrijven deze week duidt op juist op een latere start, vanwege datzelfde argument: maar n teelt in het hele seizoen.

Deze week nog met betrokkenen in Nederland gesproken over het belang van een goede en betrouwbare informatiestroom uit concurrerende gebieden en de belangrijkste afzetmarkten; wil de Nederlandse sector geen speelbal worden van enkele Duitse retailers worden, dan is een actueel beeld van wat waar en in welke hoeveelheden geproduceerd wordt van groot belang. Tot dit jaar ligt die rol bij het PT en ook Groenten en Fruit. Aan de informatie vanuit het PT lijkt helaas een einde lijkt te komen, maar ik weet zeker dat de sector zelf initiatieven zal nemen om de vinger aan de pols te blijven houden in bijvoorbeeld Almeria. De komende weken zullen uitwijzen wie het dichts bij de waarheid zat, Ideal of ikzelf, als die al bestaat voor een productiegebied van 25.000 hectare.

In Almeria zit men in dezelfde situatie, daar rekenen telers op goede prijzen aan het begin van het seizoen door een verondersteld vervroegd einde van het Nederlandse paprikaseizoen, "omdat de planten door de Nederlandse warme zomer eerder uitgeproduceerd zijn". Zo blijkt maar het belang van juiste informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.