weblog

Veel kleine gebreken in glasgroenten

Bij veel glasgroenten trof ik de afgelopen week kleine gebreken aan. Aan de paprika waren bijvoorbeeld de sporen van de herfst al zichtbaar.

Eind week 37, begin week 38 zag ik veel producten bij handelsbedrijven. Het betrof vooral de glasgroenten tomaat, paprika, komkommer en aubergine. Aan de paprika waren de sporen van de herfst al zichtbaar. Vooral aan de heterogene kleur van de vruchten en de wat gedeukte vorm kon je zien, dat het al wat later in het seizoen is.

Ook opvallend was, dat de versheid niet optimaal was. Partijen hadden soms al dagen gestaan, maar gingen nu toch het kanaal in. Had ik graag anders gezien. De kwaliteit varieerde sterk, vooral veroorzaakt door slordig oogsten, waardoor er flink wat messneden voorkwamen. Doordat de partijen wat ouder waren, werd binnenrot zichtbaar, zij het niet in ernstige mate.

Trostomaten waren overwegend goed van kwaliteit. Een enkele keer kwamen er geelverkleurde kroontjes voor (zie foto). De goede kwaliteit gold in mindere mate voor de losse tomaten als de ronde en vlezige.

Ronde tomaten worden nog steeds lichter geoogst dan de trostomaat, met soms een uitschieter van kleur 3 à 4 en dat medio september! Vleestomaten stonden bij een bedrijf naast een partij uit België. Waar de Belgische vleestomaten mooi glanzend waren, stonden de Nederlandse er grauw bij. Hier waren we duidelijk de verliezer.

Tripsaantasting
Komkommers waren redelijk goed van kwaliteit, soms wat slap doordat ze er al een paar dagen stonden. Ook zag ik hier en daar een tripsaantasting op de vruchten. Veel partijen met stamvruchten scoorden een prima cijfer.

Aubergines waren als van ouds van goede kwaliteit. Een lichte tripsaantasting ontsierde een enkele vrucht, maar dat mocht geen naam hebben.

IJsbergsla was van goede kwaliteit maar de bollen waren omvangrijk. En wat zie je dan: er waren weer eens tien van dergelijke grote bollen in een doos gepropt. Dit probleem, dat al speelt zolang de ijsbergslateelt bestaat, kan blijkbaar niet worden opgelost. Jammer!

Of registreer je om te kunnen reageren.