teeltgeluid

‘Na leggen antiworteldoek geen virus meer gezien’

De tweede teelt bij komkommerteeltbedrijf Jonique in Helmond staat er nog goed bij. Johan Smeets: “Er zit mooi groei op, met goede bloeiers. Nog spul genoeg voor de komende maanden.”

Als de prijzen het toelaten en op een voldoende hoog niveau blijven, dan gaat hij tot eind oktober door. En zo niet: “we hebben goed gesneden van die twee teelten. Het hoeft dus niet per se.”

Hij heeft nu zeventig vruchten per vierkante meter gesneden van deze teelt. Toch is de kwaliteit nog steeds goed, al levert hij de komkommers sinds kort wel in de klasse 1-2. Het gewas staat goed in evenwicht. “Van het begin af aan is het strategie geweest om netjes te dunnen aan de stam. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We hebben het gewas steeds in balans kunnen houden. Je kunt de stam wel volhangen en veel stammers snijden, maar dan krijgt het gewas stress, en raakt het uit balans.” De gevolgen van die onbalans blijven het gewas dan de rest van de teelt achtervolgen.

Geen virus meer gezien
Ziektes leveren geen problemen op. Geen Mycosphaerella, geen rot aan vruchten. Met de herfst komen er altijd wel wat Botrytis-planten, maar dit heeft niet geleid tot veel uitval. “Het is al vrij vroeg in de teelt begonnen, maar toen weer gestopt. Die enkele plant die uitvalt en die je weg haalt, kost geen productie. De ‘buurman’ krijgt dan weer extra licht.” Aan meeldauw begint een enkel puntje zichtbaar te worden. “We hebben twee jaar bontvirus gehad. Dat begon al vrij vroeg in de tweede teelt. Maar dit jaar heb ik nog niet één plant gezien. Het verschil is dat we nu anti-worteldoek op de draingoot hebben gelegd, zodat er geen wortels meer in het drainsysteem kunnen groeien. Ik denk dat ik er daardoor vanaf ben gekomen. Daar ben ik blij mee. Het scheelt een hoop ellende.”

Wittevlieg lastig
De meeste plagen vormen geen probleem. Uitzondering is wittevlieg, terwijl hij daar al tien jaar niet echt last van heeft gehad. “Maar dit jaar is het echt een probleem. We hebben steeds geprobeerd andere middelen mee te druppelen, maar in de ergste hoeken hebben we toch ook nog moeten spuiten.” Op de ergste plekken heeft hij zelfs vangkaarten opgehangen om wittevliegen weg te vangen. De teeltwisseling zal hij grondig aanpakken, om straks weer schoon te kunnen starten met de eerste teelt. Spint is vrij goed onder controle. Hij gaat nog wel een keer spuiten voordat ze weg gaan kruipen.

Korter water geven
Er wordt vrij vlak geteeld, zonder voornacht. De nachttemperatuur staat ingesteld op 19 graden Celsius. Als dagtemperatuur houdt hij 21 graden aan. In de middag staat de luchtingstemperatuur daar 1,5 graad boven. Nu de herfst is ingezet, begin hij later met watergeven en stopt hij eerder. “Toch geven we, als het voldoende licht is geweest, nog één of twee nachtbeurtjes. Ik teel op perliet. Op steenwol had ik dat waarschijnlijk niet gedaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.