Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Het gewas had de zon hard nodig’

Na het warme zomerse weer van twee weken geleden staat het tomatengewas bij Cees Oosterlaan in Berkel en Rodenrijs er sterk op. “De zon heeft het gewas goed gedaan en is iets vegetatiever geworden. Schermen of krijten was niet nodig. Wel hebben we ruim water gegeven. De druppelbeurt van 200 ml in de avond, die we begin juni vanwege het slechte weer eruit hebben gehaald, zit nu weer in het druppelschema.” Het setpoint voor de EC is 2,8 met 0,2 verlaging voor licht, waardoor bij zonnig weer de druppel-EC 2,6 is.

Productie
Met de komst van het mooie zonnige weer zijn de onderste vruchten gaan uitgroeien. Hierdoor zijn er vorige week meer tomaten geplukt, waardoor de productie per vierkante meter ruim een halve kilo hoger uitkwam dan de twee kilo in week 29. Momenteel is ongeveer 85 procent van de ronde tussentype tomaten B-sortering en de rest is A-sortering.
“De productie loopt eind juli wel 2,5 tot 3 kilo, oftewel tien procent, achter op vorig jaar. Dit komt door het slechte weer in voorjaar en zomer. We plukken wat minder tomaten dan vorig jaar, maar voor de markt is dat genoeg.”

Straling en minimumbuis
De stooklijn staat overdag ingesteld op 17 graden Celsius. In de voornacht van 19.30 tot 22.30 uur ligt de stooklijn op 14 graden Celsius. Daarna begint de opbouw naar 17 graden Celsius. De ventilatielijn ligt vanaf de voornacht tot in de middag een graad boven de stooktemperatuur. Onder invloed van licht gaat vanaf 16.00 tot 20.00 uur de ventilatietemperatuur naar 24 graden Celsius. “De minimumbuis en instraling bepalen momenteel de kastemperatuur.”

CO2-dosering
De CO2 van de ketel wordt van ’s morgens tot ’s middags drie uur gedoseerd met 100 kilogram per hectare. Rond het middaguur komt daar 100 kilogram OCAP-CO2 per hectare bij en die dosering gaat door als de ketel-CO2 stopt. “Bij het mooie zomerse weer blijft het CO2-gehalte in de namiddag goed op niveau, zo tussen de 500 en 700 ppm. Dat komt door de hogere ventilatielijn. Het relatieve vochtgehalte zakt wel iets weg naar 60 tot 65 procent, waar je liever 70 tot 75 procent wilt hebben.”

Lege trossen
Tot 1 juli zijn de lege trossen weggeknipt. Dat gebeurt nu voor het derde jaar en bevalt goed. “De lege trossen hangen anders op het grondplastic, waar soms een plasje water ligt. In de herfst kan dat een bron voor Botrytis zijn, waar je aan het einde van de teelt veel last van kan hebben. Het afknippen kost wel veel tijd, maar levert ook veel op.”
Tot september worden iedere week drie bladeren van onderen weggesneden.

Biologie
De biologische gewasbescherming loopt goed. In het voorjaar is standaard iedere veertien dagen Encarsia formosa uitgezet tegen witte vlieg. Na de langste dag is het een mix van Encarsia formosa en Eretmocerus eremicus. “Deze laatste sluipwesp is ook bij hogere temperaturen actief, waardoor de prestatie beter is.
”Spint of mineervlieg zijn niet gesignaleerd. Vier weken geleden is een keer gespoten met een bacteriepreparaat (BT) tegen rupsen.
Het tomatenras Arvento is meeldauwtolerant. De Botrytisdruk is heel laag. “We hebben ook geen last van het Pepinovirus. Het werkt in ons voordeel dat we geen andere tomatenbedrijven in de buurt hebben.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cees Oosterlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin