teeltgeluid

laatste update:20 aug 2012

Paprika geel

'Raamopening beperken om vocht op peil te houden'

Het paprikagewas bij Dugrow in Den Hoorn staat flink te groeien, wat behoorlijk topwerk geeft. Daarbij verloopt de zetting naar tevredenheid. De laatste vijf weken lieten de planten een regelmatige zetting zien. In de periode daarvoor kwam de productie meer in hozen. Wim Duijvesteijn, begin week 33 “Maar nu zou je een groot zetsel voor de laatste zetting willen hebben. Alhoewel, als een groot laatste zetsel lukt, heeft bijna iedereen dat, en wordt het met de prijzen vaak ook niet veel.”

Klimaatschokken voorkomen

Het gewas is voor het merendeel wel gezond. “Al hebben we ook behoorlijk wat uitval door Fusarium. Dat breidt zich wel een beetje uit. Er zullen best nog een aantal planten bij komen. Fusarium is eerder al in de plant gekomen. Behalve luchtig telen en proberen grote klimaatschokken te voorkomen, kun je er dus weinig tegen doen.” De regelmaat in zetting is gunstig. Mocht er even een hoge plantbelasting gaan ontstaan, dan zou Fusarium meer kans krijgen bij de planten die het dan moeilijker krijgen.

Neusrot is dit jaar tot nu toe meegevallen. “We hebben ook niet echt heel extreem weer gehad. En er is wat meer vocht in deze tijd van het jaar. Dat is voor de planten vriendelijker.”

Het merendeel van de vruchten wordt als 80-ers geoogst. “Zo’n 70 tot 80 procent is voldoende grof. De vorm en glans zijn prima.” De prijsvorming valt helaas weer tegen. “Dat is dieptriest. Met geel zijn we slecht bedeeld in de paprikaprijzen.

Etmaaltemperaturen drukken

Klimatologisch wordt ingespeeld op het zomerse weer. “Je denkt nu meer richting de plant: etmaaltemperaturen drukken met voldoende luchten. Je moet oppassen dat het niet te warm wordt. Een etmaal van 23 graden is het maximum, al wordt het met de hele dag 25 of 26 graden moeilijk om dat in de nacht weer te compenseren.”

Met warmere nachten streeft hij naar een voornacht van 18,5 tot 19 graden Celsius. Hij lucht op 18 graden, maar wel met een beperkte raamopening om het vocht in de kas op peil te houden. “Na zononder 30 procent aan de luwe zijde. De windkant blijft dicht.”

In de nanacht mag er meer doorgelucht worden. “Ook afhankelijk van het vochtgehalte buiten de kas. Onder een vochtdeficiet van 3 kun je weer wat ruimer gaan luchten, om toch de etmaaltemperatuur wat te drukken. En bij veel wind is het moeilijker om weer op vocht te komen dan bij windstil weer.”

Diffuse coating verwijderd

Het diffuse krijt is weer van de kas af. “We hebben het met gemengde gevoelens gebruikt.”Met veel instraling was het nuttig voor het gewas. “Maar we hebben niet echt een zomer gehad om er optimaal profijt van te hebben. Als je elke dag 1.600 tot 1.700 Joules zou meten, dan is het ideaal. Maar met dagen van 600 Joules, is alles wat er op het kasdek ligt te veel.”

Heel scherp weer moet nu weer met het schermdoek opgevangen worden. Al is dat niet ideaal. “Je moet een meter opening houden. Die heb je nodig om genoeg luchtuitwisseling te houden.”

Wortels goed houden

De watergift is in deze periode belangrijk om de wortels goed te houden, nu de dagen korter beginnen te worden en het vochtiger wordt. “We proberen in de nacht voldoende in te teren, 7 tot 9 procent, om de wortels een beetje heel te houden en daarmee het gewas vitaal te houden.”

De matten worden even extra nagelopen. “Hier en daar zijn er worteltjes die wat neiging hebben om de teeltgoot in te gaan groeien.”

Spintje

Bij de plagen is trips geen probleem. Hij ziet overal een Oriusje zitten. Wat vreterij door een enkele wants is slechts incidenteel.

“Hier en daar steekt een spintje de kop op. Dat is gebruikelijk voor half augustus. De roofmijten zitten er wel, maar hebben het kennelijk even niet bij kunnen houden.”
Tegen rupsen is in week 32 een bestrijding uitgevoerd met Steward.

Of registreer je om te kunnen reageren.