teeltgeluid

laatste update:3 sep 2012

'Gas erop, en wat er aan vruchten aan zit eraf stampen'

Het gewas bij Ties Verbaarschot in Wellerlooi is halverwege week 35 al aardig versleten. De teelt loopt op zijn eind. De planten hoeven echter ook nog maar 5 of 8 dagen te produceren voor ze geruimd gaan worden voor een herfsttomatenteelt.

Meer stuks, minder zwaar
De teelt is goed verlopen, en heeft ook de extreem warme periodes goed overleefd. Alleen op dagen dat het buiten over de 30 graden Celsius werd, ging het scherm dicht. Verbaarschot: “Het ras Laureen heeft van het warme weer wel meer geleden Sheila.” Laureen gaf meer stuks, maar met een lager vruchtgewicht dan Sheila. “Om 40 ers te kunnen snijden waren ze aan de kleine kant.”

Mycos

Plagen hebben geen grote problemen veroorzaakt, al moesten wel correcties uitgevoerd worden tegen opkomende spint en luis. Tegen spint is een keer Oberon gefogd, tegen luis is Plenum meegedruppeld.

Van meeldauw heeft het gewas geen last gehad. “De combinatie van behandelingen met Rocket en Enzicur werkt fantastisch.” Mycosphaerella kwam wat meer voor dan voorgaande jaren, waarbij ook eigen keuzes in het omgaan met klimaatomstandigheden en –instellingen een rol speelden.

Doorstoken

De huidige klimaatinstellingen zijn erop gericht om er nog zoveel mogelijk komkommers af te krijgen. “Gas erop, wat er aan vruchten aan zit eraf stampen, en naar het einde van de teelt.” De stookinstellingen zijn erop gericht om een etmaaltemperatuur van 21 graden Celsius te realiseren, waarbij hij de kas dicht houdt. In de nacht houdt hij 17 graden aan, en pakt dan overdag aan temperatuur wat er nodig is om de nagestreefde etmaaltemperatuur te halen. Op de dag kan het dan 26 of 27 graden in de kas worden.

Herfsttomaat

Aan het eind van de teelt zal met de bemesting alvast overgeschakeld worden richting het voedingsschema voor het nieuwe gewas. In week 36 start hij met herfsttomaten. Als ras kiest hij voor Zezarr. “De schijnt iets minder scheurgevoelig te zijn dan Komeett."

Of registreer je om te kunnen reageren.