teeltgeluid

‘Drie, vier vruchten, en dan de schaar erin’

“Het is voor het eerst dat er behoorlijk wat aan zit", geeft Ton Groot uit Hoogwoud aan over zijn doordragende aardbeien van het ras Evie II.

De eerste pluk viel rond 25 juni. “Dan is de productie nog niet zo woest, en dit jaar al helemaal niet. We begonnen al een week later normaal, en ook nadien is het weer lang erg apart geweest: regenachtig, somber, geen echt zomerweer. De teelt staat op tafels, onder kapjes. “Natuurlijk onder een afdekking, anders is het na een onweersbui over en uit.”

Vorige week zat hij nog op een plukfrequentie van een keer per week, maar dat was ‘krap an’. We zouden nu al best met een interval van zes dagen uit de voeten kunnen.”

De plantbalans is in orde, maar wel door flink te snoeien. “Drie, vier vruchten van een tros, daarna gaat die tros er meteen uit. Als je dat niet doet gaat dat onmiddellijk ten koste van de vruchtmaat. En het is beter voor het gewas lijkt me, anders moet het te hard werken.”

Ziekten en plagen vormen geen probleem. “Die hebben we heel behoorlijk onder de duim, met het gangbaar arsenaal als Decis, Frupica, Flint en afwisselend Topaz en Nimrod. We spuiten met een grasmaaier met een getrokken Solo waarmee we echt in het gewas kunnen spuiten en overal kunnen komen.”

De afzet gaat volledig via huisverkoop, een aantal groenteboeren en een tuincentrum in de buurt. Evie II is voor Groot het ideale ras daarvoor. “Die hebben we al jaren. Ik heb in het verleden zat proeven gedaan met andere soorten, met fraaie namen, en geweldige mogelijkheden. Maar aan het eind van het liedje viel het altijd tegen. Ik vaar liever op mijn voorlichter ( Erik Peeters). Hij komt op heel veel plekken, en hoort en ziet daar van alles. Komt hij met een alternatief voor Evie II, dan wil ik wel een proef opzetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.