Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Dit zal zeker geen productiejaar worden’

“De productie loopt ruim een kilo per vierkante meter achter op vorig jaar.  Het cocktailras Brioso is nu eenmaal extreem lichtgevoelig.  De tomaten kleuren moeilijker door”, zegt Marcel van den Berg in De Lier.  “Dit zal zeker geen productiejaar worden.” 
Toch heeft het gewas nog heel wat in petto.
De plantbelasting is nu 330 vruchten per vierkante meter tegen 295 in 2011. Daarbij komt dat het vruchtgewicht door het gedwongen rustiger telen constant hoger ligt, tussen 38 en 39 gram. Ook de vruchtaanmaak was in week 23 hoger dan vorig jaar. “Ik denk dat de zomerproductie best hoog gaat worden.” De kwaliteit is prima. Net na de hete Pinksterdagen en bij regenbuien in de afgelopen weken kwamen wel meer gescheurde vruchten voor. “Je probeert er op te anticiperen door bij een overgang naar donker weer later te starten met water geven, maar  het valt niet mee scheuren te voorkomen.”

‘Groeierig’ gewas
Over het gewas is hij tevreden. “Het staat nog steeds wat groeierig. We halen daarom ook nog steeds een blaadje uit de kop, hoewel we dachten dat het een aantal zomerweken niet nodig zou zijn.” De toename van onvermatige wortelgroei is wel een punt van aandacht. Ondanks een grote schoonmaak tijdens de teeltwisseling en nieuwe stekers is het probleem groter dan vorig jaar. “Ik schat dat nu 5 procent van het oppervlak er last van heeft, verspreid over de kas. We druppelen sinds maart chloor mee en dat lijkt de uitbreiding te remmen. Je ziet hier en daar extreem vegetatieve groei met een wat lager vruchtgewicht. Van die planten halen we 30 procent meer blad weg, bij het indraaien en tijdens het snoeien.”

Rustig telen
Het donkere weer dwingt tot rustig telen. Op een donkere dag komt de etmaaltemperatuur uit op ongeveer 18 graden, op een zonnige dag is het ruim 20 graden. In de ochtend probeert Van den Berg het lang koel te houden. Tot 10 uur staat de luchtinstelling op 17,3 graden. “We willen meer stugheid op het gewas krijgen door koel te beginnen.” Er gaat desondanks meer gas in dan in 2011. “De minimumbuis van 35 graden staat er lang in door het donkere weer. Daarnaast draait de groeibuis met water van 38 graden uit de wkk constant mee.”  Ook op de bemesting heeft het donkere weer invloed. “We geven een ec van 3,1 mee zodat het gewas voldoende kleur houdt.  Er staat een lichtverlaging op van 0,4 in het hoge traject van 600 tot 900 Watt per vierkante meter.”

‘Evenwicht op het grensje’
Behalve de overmatige wortelgroei is het vrij rustig in de gewasbescherming. Botrytis is vanaf week 21 geen probleem meer. Het wittolerante ras heeft geen zwavelverdampers nodig. Puntjes van de schimmel verdwijnen vanzelf weer. Wittevlieg houdt Van den Berg wel goed in de gaten. “Het evenwicht Macrolophus-wittevlieg zit op het grensje. Waar we wittevlieg zien toenemen hangen we stroken van 15 meter gele vanglinten op.” Omdat de warme periode rond Pinksteren voor meer bloei heeft gezorgd, zijn er de laatste weken extra hommels ingezet.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin