Doorgaan naar artikel

Sla

‘Als zon erdoor komt, moet je zorgen dat kas in het krijt zit’

De slateelt bij René Karremans in Oud-Gastel Karremans verloopt begin week 26 redelijk naar wens, ondanks soms lastige wisselingen met donker en juist zonnig weer die de gewassen eerder hebben meegemaakt. “De afzet is momenteel een groter probleem. Er wordt te weinig verkocht.” Prijzen voor de sla zijn dan ook bedroevend slecht. Ook in andere geteelde gewassen als peterselie en selderij valt de prijsvorming tegen. “Met de paksoi gaat het ietsje beter, al zijn de prijzen ook daar helemaal niet wild.”

Gevoeliger voor randje
De kwaliteit van de sla, momenteel van het ras Cosmopolia, is goed. “Al zie je wel eens een verouderingsrandje, als de krop ouder wordt. Dat heb je in deze periode. En met die slechte vraag ga je ook makkelijk richting 45 of 50 kilo met snijden. Bij een goede vraag in de markt zou je ze misschien al bij 41 kilo oogsten.”
De andere kleine gewasjes zijn iets minder gevoelig voor een randje.

Krijt op dek
Met veel instraling is het zaak het gewas voldoende te beschermen. “Als de zon erdoor komt, zoals met Pinksteren, moet je zorgen dat de kas goed in het krijt zit.” Met stevige regenbuien slijt de krijtlaag echter ook weer makkelijk van het dek af. “We hebben het nu twee keer gedaan.”
Karremans lucht in deze periode zo veel mogelijk. “Met regen buiten wordt de RV binnen ook binnen in de kas hoger. Al moet je met regenbuien de ramen wel iets dichter houden, anders krijg je te veel gespetter op het gewas. Maar vaak heb je daarna wel weer wind erbij. Daardoor droogt het dan ook weer snel.”

Met beregenen geeft hij ook altijd 2 EC kalksalpeter mee. Met donkere weersomstandigheden is hij voorzichtig met watergeven. “Als het gewas velddicht staat, rond 10 dagen voor de oogst, dan moet je met donker weer rustig aan doen.”

Van ziektes als meeldauw heeft het gewas geen last. Bij de plagen is het alert blijven op rupsen. “Ik heb een paar keer gezien dat er een rupsje in zat. Hele kleine plekjes, maar het blijft dus wel oppassen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin