Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Vlotter gaan luchten om het niet te vochtig te laten worden’

“Het is nu even wat rustiger met snijden, al hangt er al wel weer een zetseltje klaar.” Er hangen begin week 26 aardig wat vruchten aan het gewas bij René Claassen in Dongen, maar hij constateert dat dit toch duidelijk minder is dan afgelopen jaar.
“Er zijn weken geweest dat we 25 procent licht tekort kwamen. De opvolging was vorig jaar beter. Maar toen haalden we de prijzen van dit seizoen weer niet. Al valt de prijs mij nu ook niet mee. We krijgen al een paar weken minder, terwijl er overal toch vrij weinig wordt gesneden.”

Diffuse coating
Op een van de kassen is een diffuse D-fuse coating aangebracht. “Dat is niet verkeerd gegaan, zeker met die felle instraling met Pinksteren.” Het is echter nog te vroeg om iets te zeggen over de totale effecten op de opbrengst en kwaliteit. Langdurig zomers weer waarin de coating echt zijn voordeel kan bewijzen, is er nog niet geweest.
“Op een andere kas hadden we gewoon spuitkrijt op het dek gespoten, om de hete dagen op te vangen. Dat hielp ook goed. En met de buien daarna was het ook weer snel eraf, zodat het met de donkere dagen geen licht meer tegen hield.”

Actief klimaat
Claassen begint vanaf middernacht naar de dagtemperatuur van 21 graden Celsius toe te stoken, die bij zonop bereikt moet zijn. Hij lucht dan een halve graad boven die dagwaarde. “’s Ochtends willen we niet te veel vocht in de kas, om de plant met een actief klimaat klaar te zetten voor de dag, en om geen narigheid met ziektes te krijgen.” Daarvoor hanteert hij ook een minimumbuis van 45 graden Celsius, die later op de dag op licht (boven de 400 Watt instraling) wordt afgebouwd aar 20 graden.
Later in de ochtend zet hij de luchtlijn een graad boven de stookinstelling. Op de middag mag de temperatuur via de luchting oplopen naar 24 graden Celsius.
De EC-gift wordt met donkerder weer op straling verlaagd. “Om het zout in de mat niet te veel op te laten lopen.”

Minder Orius
Met ziekten en plagen is het vrij rustig. Er is een keer wat tegen rupsen gedaan, met het nieuwe middel Altacor. Omdat er af en toe een plekje plekje spint te vinden was, is een correctie toegepast met Floramite, waarna twee keer roofmijten zijn uitgezet.
De populatie-opbouw van de Orius verloopt ietsje moeizamer dan gewenst. “Andere jaren zag je Orius rond deze tijd volop in de bloemen kruipen. Nu is het nog vrij rustig. Er is nog geen lekkere kweek opgebouwd. Maar voor de rest gaat het best aardig met de biologische bestrijding.”

Gewaswerk
Met de schoolvakantieperiode was er gelegenheid om scheuten te laten snoeien die in het pad gingen hingen. Ook zijn er nog wat extra touwspannertjes aangebracht, om planten van het wat uitbuikende gewas rechter te zetten.

Groeibuis
Met de zomer nog voor de boeg lijkt het vroeg om nu al aan de komende winter te denken, maar Claaassen heeft nu alvast maatregelen getroffen om dan de energiekosten in de hand te kunnen houden. “Want de sparkspread is slecht en gaskosten zijn hoog.” Daarom heeft hij van een groeibuisje, dat er nog lag van voormalige komkommerteelten, een laagtemperatuur-net gemaakt op de condensor van de WKK-rookgasreiniger.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

René Claassen

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin