weblog

3 reactieslaatste update:4 jun 2012

Ik ben (nu nog) een eikel

Je zou het niet verwachten, maar toch is dit de essentie van de studiedag van de Rabobank afgelopen vrijdag op de Floriade.

Met dertig andere kwekers togen wij in een touringcar naar Venlo om daar ondergedompeld te worden in "een dag van beleving, inspiratie, verrassing, kennisdeling, netwerken en discussie". Als je zo’n omschrijving leest, dan weet je meteen één ding; die dag moet wel tegenvallen. Maar guess what? Dat was dit keer niet zo!

In een afwisselende dag maakten wij kennis met het rapport van de Rabobank 'Floreren met flexibiliteit.' Uit de voorafgaande studie bleek dat de tuinbouw niet flexibel genoeg is ten opzichte van zijn omgeving. De Rabobank wil ons helpen om onszelf daarin te versterken. Tja, ik zag daar zelf voorafgaand aan deze dag ook niet veel kansen toe. Ik heb meegedaan aan het onderzoek en bleek geen uitzondering; ook ons bedrijf was niet berekend op grote veranderingen in de markt en andere omgevingsfactoren. Maar in de loop van de dag raakte ik toch echt geïnspireerd door inleidingen, workshops en mijn collega’s.

Een echte eye-opener kwam van de egostripper Rick van Asperen. Ja, dat egostripper leest u goed. Zo noemt hij zichzelf. In een verrassende presentatie liet hij ons met andere, nieuwe ogen kijken naar onze omgeving. Ik ben meestal niet zo van die lichtvoetige onderbrekingen. Als ik een clown wil zien, ga ik wel naar het circus. Maar Rick maakte indruk met onder andere een mooie vergelijking. Uit een eikel kan een mooie grote eik groeien, maar dat kan alleen als de eikel zich wil ontpoppen. Als een eikel onder de grond vasthoudt aan het idee “Ik ben een eikel, ik wil een eikel blijven.” dan wordt het dus nooit wat met zo’n eikel. Misschien zijn ook onze mogelijkheden onbeperkt. Je moet ze alleen willen en durven zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  Bernadette, wat heb je nu, afgezien van de open deur in de laatste alinea, van deze dag geleerd? Ik neem aan dat je enthousiasme ergens op is gebaseerd.

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Volgens mij wil een eikel helemaal niks,maar reageerd hij/zij alleen maar op de omstandigheden om zich heen,dus als de temperatuur goed is,genoeg vocht is,kiemkracht aanwezig,dan zal die ontspruiten,en zelfs dan nog kan de kleine loot ,opgegeten worden door slakken,plat getrapt door een dier of mens,kortom de condities moeten extern goed zijn,om een stevige eik te worden.Met een mens is dat niet anders,als de economische omgeving voor een tuinder goed is,dwz de kosten zijn hoger als de opbrengsten,hij/zij word niet keer op keer bedolven onder allerlei regels,en de vrijheid tot ondernemen word gegeven,dan zal die tuinder uit kunnen groeien tot een kapitaal krachtige ondernemer,zeg die stevige eik.Ik ken veel tuinders,maar ken er niet een die roept het wordt toch niks met me,want daar maakt de markt wel korte metten mee.
  En zo'n egostripper,hij zal best je ogen open hebben gedaan ,maar heeft je waarschijnlijk niks verteld wat je al niet wist,behalve een hoop lucht fietserij,Ik zou zeggen,laat hem een week je bedrijf runnen,met jou als back up,kan je lachen.
  En laat hem,of je account manager van de Rabo ,eens voordoen hoe zij flexibel met de markt omgaan,Probeer eens over te stappen naar een andere financierder,bv. abn,of Ing.Waarom niet? Het gaat allemaal om grote bedragen,en een paar tiende rente maakt toch verschil,huizen bezitters doen niet anders,toch?Eens kijken hoe flexibel de Rabo dan is,in hun markt!

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  #Henric, ik realiseerde me die dag (opnieuw) dat je af en toe je bedrijf vanuit een helicopter moet bekijken. In mijn geval; niet alleen wat is er mogelijk binnen de chrysantenwereld, maar ook wat is er mogelijk daarbuiten. Daar droegen de sessies met de collega's voor een groot deel aan bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.