Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Extra rondje blad gesneden, om bladpunten kwijt te raken’

Bij Cees Oosterlaan in Berkel en Rodenrijs staat de Arvento er begin week 15 redelijk groeizaam bij. De tiende tros bloeit. “De eerste twee trossen zijn er af. We zien aardig hergroei in de kop. In die hele lichte periode die we achter de rug hebben, is het gewas erg krachtig geworden. Daar hebben we nu nog plezier van. Je ziet aan de planten niet dat we al weer even donker weer hebben, ondanks dat het rond de eerste pluk altijd een moeilijke periode is vanwege een hoge plantbelasting.”
De eerste tros had, vanwege een flink percentage koploze planten, last van de nodige bonken en ‘vleestomaten’. “We hadden de trossen wel gesnoeid, maar je mist daarbij toch nog wel wat. Maar die eerste tros is nu leeg. Het ziet er nu weer perfect uit.” Ongeveer 80 procent zit in de B-sortering, de overige 20 procent is A.

Extra stengel
In week 10 heeft hij een extra stengel laten staan, waarmee de stengelafstand terug gebracht is van 50 naar 37,5 centimeter. Van die dief begint nu de tweede tros te bloeien. “Week 10 was door het donkere weer een hele slechte week voor de uitgroei. Er zat weinig dief in. We moesten dus even wat langer geduld hebben voordat die dief er goed uit kwam.”

Bladpunten
De planten hebben aardig wat bladrandjes opgelopen, mede door de klimaatomstandigheden onder het AC-folie. Dat heeft er tot 28 februari in gelegen. “Achteraf had het er een weekje eerder al uit gemoeten.”
In week 14 is een extra rondje blad gesneden, om de bladpunten kwijt te raken. Voordat eventuele Botrytis de kans zou krijgen om de stengel te bereiken. “We hebben geen nadelige gevolgen van die bladpunten ondervonden.” Er zitten nu nog 13 tot 14 blaadjes aan de plant.

Encarsia tegen wittevlieg
Aan plagen begint wittevlieg een beetje op te komen. De Encarsia moet deze bestrijden. “We hebben nu drie keer een halve dosering ingezet, elke twee weken.” Daar blijft hij mee doorgaan totdat er evenwicht is tussen de sluipwespen en de plaag.
“Met Macrolophus hebben we in de afgelopen jaren geen goede ervaringen. Daar zijn we nu dus maar mee gestopt. Macrolophus sloeg bij ons heel moeilijk aan. Het lukte nooit. De oorzaak is onbekend. Zwavelen en Botrytis-bestrijding heb ik al jaren niet meer gedaan, dus daar kan ik niet de schuld aan geven.” Ook bijvoeren met Ephestia-eieren gaf geen verbetering.
“We moeten de wittevlieg wel goed in de gaten houden.” Er is nauwelijks nog effectief chemisch tegen in te grijpen.” Als de plaag toe zou nemen, zijn rollertraps de aanvullende bestrijdingsmethode. “Die brede vanglinten, op kophoogte in het gewas, werken goed.”

Ventilatie
De stookinstellingen staan zo dat de temperatuur om 5.00 uur naar 17,5 graden Celsius gaat (met de ventilatielijn op 18,5 graden), om 12.00 uur naar 19 graden (op 21 graden ventileren) en om 18.30 uur naar 15 graden Celsius (16 graden ventilatie). Om 21.30 uur gaat de stooktemperatuur weer naar 17 graden, met de ventilatielijn daar een graad boven. Op licht komt er 2 graden Celsius bij voordat er geventileerd gaat worden, en op stralingssom nog eens 2 graden. “Dus het kan 25 graden in de kas worden.”
Met watergeven staat een druppel-EC van 3,2 en een pH van 5,2 ingesteld. Er wordt rond 10.30 uur gestart, onder lichte omstandigheden wat eerder, waarna de beurten tot rond 17.00 uur doorgaan. Om 10.30 uur volgt dan nog een avondbeurt. De hoeveelheid drain staat ingesteld op 20 procent, wat met een lichtinvloed tot 30 procent op kan lopen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cees Oosterlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin