Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Op het moment is het vooral even wachten totdat we kunnen gaan oogsten.’

Bij Bakker Westland in Kwintsheul staat de achtste tros op springen, van de 13 december geplante Merlice (DRW 7812). Bart de Bakker: “We verwachten begin week 13 de eerste trossen te gaan oogsten. De eerste vruchten begonnen in week 10 te kleuren.”
Het gewas staat er goed bij. “Als is het niet opgeknapt van die donkere periode en de kou. Daar is het gewas toch wel wat zwakker van geworden. Je ziet een tros waar nog wel eens een ‘missertje’ aan zit, waar het bloemetje is blijven zitten.” Na een paar dagen mooi weer in de afgelopen tijd ziet hij het gewas weer duidelijk opknappen.
De zevende tros moet nog gebeugeld worden. Daarna stopt het beugelen. “Als we gaan oogsten, dan stoppen we daar mee.”

Lichtverhogingen
Met enkele mooie zonnige dagen liep de etmaaltemperatuur op naar 19 graden Celsius. De nachttemperaturen werden met een graad opgetrokken, de voornacht van 14 naar 15 graden Celsius, de nanacht van 17 naar 18 graden. De dagtemperatuur kreeg met een lichtverhoging van 4 graden boven de 21 graden Celsius stooktemperatuur de gelegenheid om op de middag naar 25 of 26 graden door te lopen. “Die lichtverhogingen komen er met zonnig weer gelijk bovenop, om alle licht te benutten.”
Het schermdoek staat ingesteld om in de voornacht onder de 6 graden Celsius buitentemperatuur dicht te lopen. Met de zachtere buitenomstandigheden wordt het aantal schermuren steeds minder. “In week 10 hebben we nog 26 of 27 uur geschermd.”

Makkelijk drain met extra druppelaar
Watergeven gebeurt tussen 9.30 uur en 15.30 uur, waarbij het gewas midden op de dag bij iedere 100 Joules instraling een beurt van 100 cc krijgt. “Met een druppelaar die over is, in het midden van de mat, realiseren we vrij makkelijk drain. We streven nu naar 20 tot 25 procent.”
De EC in de mat, die schommelt tussen de 4 en 4,5 mS, is de laatste week met lichtere omstandigheden al aardig gezakt. “We geven nu 3,2 mee. We zorgen daarbij dat we elke dag genoeg drain realiseren, zoadat de EC niet meer te hard stijgt.”
In de laatste bemestingsmonsters is ook een oplopende kalium-opname waar te nemen. “Je ziet dus dat het gewas wat doet, nu het voller belast wordt.”

Eieren bijvoeren
Behalve een heel enkel wittevliegje, zijn er nog geen plagen of ziektes waar te nemen. Elke week wordt Encarsia uitgezet. Ongeveer zes weken geleden is ook Macrolophus ingezet, die het heel goed doet. Wekelijks worden die bijgevoerd met Ephestia-eieren, zodat de Macrolophus zich volop kan ontwikkelen.
Omdat er geluiden rondgaan dat er in de omgeving van het bedrijf Tuta absoluta gevonden is, zijn feromoonvallen opgehangen om dit mineermotje te kunnen waarnemen als die in de kas mocht binnenkomen.
Preventief is gespoten met Oberon en Enzicur, tegen Botrytis maar ook tegen de tomatengalmijt waar het gewas bij Bakker de laatste jaren ook last van heeft. We spuiten liever preventief dan dat we wachten tot we er eerst echt last van hebben. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan. We hebben toen weinig Botrytis gehad.”

Het gewaswerk bestaat uit de standaard wekelijkse handelingen. “Op het moment is het vooral even wachten totdat we kunnen gaan oogsten.” De aanleg van de trossen ziet er goed uit. “Ze mogen komen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bart de Bakker

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin