Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘Brander erbij, en wittevliegen vallen als sneeuw naar beneden’

Van het AC-folie, boven de eind december geplante Jaylo bij Annechien Quartel in Made, kon ook tijdens de strenge vorst nog geprofiteerd kon worden. Het hoefde er voorafgaand aan die koude periode in februari nog net niet uit. “Dat is mooi gelukt. Toen ik echt met de temperatuur moest gaan zakken voor het gewas, werd het buiten koud.” Dankzij het foliescherm viel tijdens de vorst een beter klimaat te realiseren, en konden de gewenste temperaturen iets makkelijker gehaald worden. “Maar de energiebesparing is minimaal, met temperaturen die dan naar de 17 graden gaan. Dat is toch heel anders dan in december, als je de hele dag 23 graden rond stookt.”
De plant is erg snel ten opzichte van vorig jaar. Er kon eerder en grover worden geoogst.

Zwaardere sortering
De planten staan momenteel erg vegetatief, ondanks dat een hartbloem is aangehouden. “Maar dat heb je met deze teeltmanier van laat planten, als het gewas met het licht mee groeit. Door eerder en waarschijnlijk vaker te koppen, en door meer blad te plukken, wil ik hem generatiever krijgen.”
Er wordt van de tweede ring geoogst. “De kwaliteit is supermooi.” De sortering zit op een vruchtgewicht van 300 gram. “In week 11, na donker weer, was 225 gram nog de hoofdmoot. Ondanks dat de plantbelasting hier laag was, vielen er bloemen. Licht blijft allesbepalend.”

Echt voorjaar
Begin week 12 gaan de luchtramen al flink open. “Het begint nu echt voorjaar te worden.” Overdag staat de temperatuur op 19 graden Celsius ingesteld. Op de middag mag die, bij voldoende licht, oplopen naar 26 of 27 graden Celsius. Om energiebesparend te werken, gaat de temperatuur zodra er buisvraag ontstaat naar de voornacht van 17 graden Celsius. Meestal komt die er rond 18.00 uur of 19.00 uur in.
De nanacht staat op 18 graden. “Maar het scherm blijft bijna altijd open, met een schakelpunt op 7 graden buitentemperatuur. Dus dan ben je al blij als je 17 graden haalt.”
De watergift loopt met de hoeveelheid buitenlicht mee, met 2,5 keer de instraling.

Biologie slaat goed aan
Er is tot nu toe nog geen chemie gebruikt in de kas. Dat bevalt enorm goed, gezien de ontwikkeling van de biologie. “Van de Encarsia zie je ook al geparasiteerde poppen het oude blad.”
De tweede lichting Orius staat op het punt uitgezet te worden, nadat een week eerder de eerste 40 kokertjes op 2 hectare werden geïntroduceerd. Ook swirskii en californicus zijn al in het gewas aanwezig.

Gasbrander
“We hebben hier en daar al wat spint gevonden. Dus hebben we gekozen om volvelds roofmijten uit te zetten.” Verder is wittevlieg waargenomen. “We hebben daartegen vangplaten opgehangen. Ook loop ik om de paar dagen even met een gasbrandertje de kas in naar de drie haardplekjes. Even de brander bij een blad houden, waar soms 50 wittevliegen op zitten, en je ziet ze – net als sneeuw – naar beneden dwarrelen. Je moet dat wel met donker weer doen. Pas heb ik het tijdens een dag met mooi weer gedaan. Daarna zag je toch wat bladverbranding.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Annechien Quartel

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin