Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Het begint nu een vochtige toestand te worden’

Bij Cees Oosterlaan in Berkel en Rodenrijs is op 28 december het tomatenras Arvento geplant. De op onderstam Maxifort geënt-getopte planten waren op de geplande plantdatum op de gewenste grootte. “In eerste instantie waren we tevreden. Maar we kregen 10 tot 12 procent koplozen. Er komt wel een dief naast, maar dan ben je 7 bladeren verder voor je de eerste tros hebt.”
Verder was de eerste tros erg onregelmatig en zaten er de nodige bonken aan. “We hebben ze allemaal nagelopen en teruggesnoeid op 8 vruchten.”

Slurf aan ventilator
Boven het gewas ligt alleen een vast folie. Gezien de tegenvallende prijsvorming in de afgelopen jaren is de investering in een installatie met beweegbaar scherm tot nu toe nog uitgesteld. Het AC-folie heeft zijn werk goed gedaan. “Maar nu begint het een vochtige toestand te worden. Toch willen we tot ongeveer 1 maart doorgaan met schermen. Daarom spelen we ermee, door boven het scherm en bij het pad te luchten. Ook zijn er slurven aan ventilatoren gemaakt boven het scherm uitblazen, om luchtbeweging te houden en vochtige lucht af te voeren.”
In week 10 gaat hij hogedraadhaken ophangen met touw voor de extra stengel. “Ik doe dat niet eerder. Anders vliegen er straks weer een hoop haken af, tijdens het eruit halen van het foliescherm. Dat gebeurt makkelijk zolang er nog geen gewicht van een plant aan hangt.”

Generatieve actie onder folie
Na een voornacht van 15 graden Celsius gaat de nachttemperatuur naar 16,5 graden. In de ochtend gaat de dagtemperatuur naar 18 graden Celsius. Op de middag mag die pieken naar 23 graden met een graadje lichtverhoging. “Om de buizen warm te laten worden en een generatieve actie te hebben onder het folie.”
Bij het watergeven krijgen de planten alleen ’s avonds twee beurtjes. “Tot eind week 7 zijn we, met behulp van de weegschaal en de watergehaltemeter, nog stapsgewijs aan het interen.” Het eindpunt van de intering is bereikt als het watergehalte tot 55 procent is gedaald.
Er wordt gedruppeld met 4 EC en een pH van 5,2. In de mat resulteert dit in 6 EC en een pH van 6,5.

Voor de bloei is een behandeling met Vertimec uitgevoerd. Er zijn nog geen biologische bestrijders uitgezet. “Dat doe ik niet preventief. Maar zodra ik wat zie, ga ik direct inzetten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cees Oosterlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin