Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Gewas kan nog volop licht opvangen als het nog beetje uithangt rondom zetting’

De laatste stengels van de 3 hectare met gele paprika zijn begin week 6 net vastgezet bij Johan Reedijk in Strijen. “We zijn relatief laat begonnen met vastzetten. Dat scheelt een rondje indraaien. En als het gewas nog een beetje uithangt rondom de zetting, kan het dan nog volop licht opvangen.”
Het kostte wat moeite om alle drie stengels in het drie-stengel-systeem gelijk te krijgen. “Dat was een hele toer. We hebben het wel geprobeerd, door een blaadje van de kop af te halen, maar toch viel het niet mee. Het is toch ook een raseigenschap.”

Eerste zetting
Het zaaisel van 20 oktober is op 15 en 16 december geplant. “Net voor het weekend. Ze stonden eigenlijk op voor na het weekend, maar we hebben ze eerder moeten planten.” Vanwege het en relatief zachte en lichte weer tijdens de opkweekperiode waren de planten iets eerder op de gewenste grootte.
Er hangt een eerste vruchtje aan de planten. In het derde oksel is zetting toegelaten. “Ongeveer 50 procent is op het derde blad gezet, de andere 50 procent op het vierde. Het is in week 4 en 5 gezet.”
Inmiddels is hij begonnen om de twee oksels direct boven de zetting leeg te maken. “Zeker bij Stayer worden die vruchten, als ze blijven zitten, zo grof dat je daar problemen mee krijgt.”

Krap in temperatuur
Vanwege strenge vorst wordt de streef-etmaaltemperatuur onder het beweegbare energiedoek niet gerealiseerd. “Ik zou 19-plus willen draaien, maar ik haal krap 18 graden.” Met een maximumbuis van 58 graden Celsius haalt hij in de nacht net 16 graden. Overdag kan de temperatuur nog wel aardig oplopen. “Met niet teveel wind haal je de ingestelde 20,5 graden wel. En als het net een beetje zachter is, dan loopt hij bij zon door naar de 22 graden. Daarmee kun je een beetje corrigeren op je etmaaltemperatuur.”
Door te lage nacht- en etmaaltemperaturen ziet hij de bloemen heel grof worden, wat normaal ongewenst is. “Maar het is een feit. Ik kan er toch niets aan veranderen. En het eerste vruchtje zit er al aan, en de volgende bloemetjes halen we toch weg.”
Met heel veel buistemperatuur erbij vraagt het gewas het nodig water, waarbij het met de uitgroei van het zetsel ook meer zal gaan vragen. Er wordt 3,3 tot 3,5 EC aan voeding meegegeven.

Rupsjes
Met de gewasbescherming is gestart met drie rondjes Vertimec, om schoon te beginnen. “We hebben ook al twee keer tegen rupsjes moeten spuiten. Rupsen zijn hardnekkig dit seizoen. Misschien dat er meer zijn door de extreem zachte wintermaand die we gehad hebben.”
Aan biologische bestrijders hangt de cucumeris er inmiddels al in. Over twee tot drie weken komt daar de Orius bij.

Rode paprika
Reedijk heeft op twee andere locaties, in Numansdorp en Terneuzen, ook nog in totaal 11 hectare van het rode ras Nagano staan. Deze zijn gespreid een of twee weken eerder geplant dan de gele Stayer. Ook in Zeeland waren wat meer rupsen te vinden dan gebruikelijk, en moest al een tweede rondje gespoten worden.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Reedijk

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin