teeltgeluid

‘We laten oude matten liggen’

René Claassen in Dongen is druppelaars aan het steken. De eerste kas met paprika’s is net weer geplant.

In een andere kas voor een latere plantdatum is hij alvast aan het opstoken. “De ruimtetemperatuur heb je zo op 20 graden, maar om de matten warm te krijgen ligt er eerder al een buis in, van 45 graden.”

De matten heeft hij dit jaar laten liggen om kosten te besparen. “Ik heb dat nooit eerder gedaan, maar bij collega’s heb ik daar goede resultaten van gezien. En we hebben geen uitval van planten gezien in de afgelopen teelt. Dat maakt het ook makkelijker om het aan te durven om met dezelfde matten door te gaan.”

Dubbel scherm
In de nieuwste kas ligt een dubbel beweegbaar schermdoek. Dit voorjaar was het, mede dankzij de IRE-regeling, haalbaar om een tweede doek te installeren.

In de andere lagere kas is daar onvoldoende ruimte voor. Daar is een kierenscherm gelegd, een foliescherm dat met een eenvoudig systeem met trekdraden open en dicht te trekken is. “Daar ligt ook nog een groeinet uit een voormalige komkommerteelt. Dat gebruiken we als lage-temperatuurnet in de paprika’s. Je moet toch op allerlei manieren proberen om de energierekening een beetje in de hand te houden.”

Geel
De teler van rode paprika’s teelt deze kleur aankomend seizoen nog maar in een derde deel van de kassen, met het nieuwe introductieras E20B.3750. De overige tweederde gaat vol met de gele Derby.  “Eind van het jaar weet je pas of je er goed aan hebt gedaan om deels over te schakelen. Maar mijn gevoel zegt toch dat er aanzienlijk minder geel wordt geplant, vanwege de slechte prijsvorming dit jaar, en dat er daardoor hopelijk weer iets meer ruimte voor die kleur op de markt komt. Er moeten toch weer gele paprika’s in de mix-verpakkingen.”

Plantdatum
Claassen plant net iets later als hij gedaan zou hebben met alleen rode paprika’s. “Met geel moet je niet al te vroeg komen. Als er nog geen andere telers zijn met gele paprika’s, en je bent de eerste die er staat, dan wordt het moeizaam met de afzet.”

Hij hoopt dat het een jaar wordt zonder bijkomende narigheid. “Extra problemen kunnen we er niet meer bij hebben. Zo’n kevertje dat ze in het Westland gevonden hebben baart me dan bijvoorbeeld ook best zorgen. Het blijkt niet echt een vriendelijk beestje te zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.