teeltgeluid

‘Teeltwisseling veel waard voor schone teelt’

Jaco den Bakker in Brielle is begin week 49 druk bezig met de teeltwisseling. “We zijn nu helemaal veegschoon. Het droge deel van de schoonmaak is achter de rug. We mogen nu met het natte deel beginnen: de hele kas uit- en schoonspuiten.”

Half november zijn de laatste komkommers uit de hogedraadteelt gesneden. “De prijzen waren toen helaas teleurstellend. Maar de productie viel niet tegen.” Ook de kwaliteit was tot het eind toe goed. “Met uitzondering van de laatste keer leeg snijden, hebben we steeds in de super gezeten. De kwaliteit was perfect. Het wordt alleen op een gegeven moment te donker voor het gewas om te blijven groeien. Je hebt dan te weinig licht om voldoende kilo’s te blijven snijden.”  Een hogedraadteelt heeft wel als voordeel dat de laatste komkommers bovenin het gewas hangen, volop in het nog beschikbare licht.

Niet aan toeval overlaten
Met ziekten en plagen was het rustig. “Niet meer dan de standaard hoeveelheid Botrytis rond die tijd. Wel hadden we wel een beetje last van wittevlieg.” Tijdens de teeltwisseling wordt alles echter grondig gereinigd, om straks weer schoon te kunnen beginnen. “We pakken het goed aan. Er wordt zo min mogelijk aan het toeval overgelaten.” Er gaat onder andere veel formaline in de kas, na alles netjes met Jet 5 ingespoten en afgespoten te hebben. “Wat je er bij de teeltwisseling aan kosten voor reinigingsmiddelen in stopt, is heel veel waard voor de nieuwe teelt.”

Nieuwe teelt
Rond 10 januari gaat Den Bakker weer planten. Hij kiest daarbij opnieuw voor het ras Hi Jack. Bij de start zal hij een temperatuur aanhouden van 20 graden Celsius overdag. In de nacht is dat 18 graden Celsius. “Al naar gelang het weer dan is, ga je die temperatuur iets langer of korter aanhouden.” Afhankelijk van de hoeveelheid licht zal het schermdoek in de beginperiode nog veel dicht liggen.

Hij hoopt minimaal weer dezelfde goede teeltresultaten van het afgelopen teeltseizoen te kunnen realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.