deelnemers aan teeltgeluiden

‘Met kou oppassen dat je er geen randje in stookt’

Henk van Doorne in ’s Gravenzande merkt in week 47 dat de polysla er over het algemeen redelijk tot goed op staat.

“Het is nog niet echt heel koud geweest. We hebben veel regen en mistig weer gehad, met weinig licht. Dat kun je beter niet hebben.” Bij telers die op oude niet gestoomde grond zitten, kan de zwakkere onderkant dan soms wat problemen geven.

Onderweg komt Van Doorne hier en daar ook wat glazigheid tegen. “Als je de laatste gietbeurt net te veel water hebt gegeven, met te weinig EC, kan dat funest zijn. Vanwege de relatief hoge temperaturen is het er nu ook een beetje moeilijk uit te krijgen. Je moet dan behoorlijk afluchten.”

 

Meer kou

Bodemtemperaturen zijn nu redelijk in evenwicht met de kastemperaturen. Voor de komende tijd worden koudere buitenomstandigheden met meer licht verwacht. “Dan wordt het oppassen dat je er geen randje in stookt. We moeten op tijd voldoende vocht in de kasruimte creëren, anders gaat de sla aan de bovenkant ten onder aan vochtgebrek. We gaan het klimaat dan een beetje aanpassen met de stand van de luchtramen en de stookinstellingen, zodat het niet te ver uitdroogt en zodat de grondtemperatuur niet onder de 7 graden zakt. “

De oogstschema’s liggen redelijk goed op peil. “We hebben 10 dagen voorgelegen door het late zomerweer. Maar op het moment is dat wel weer gecorrigeerd.”

 

Stookkosten

De prijzen voor de polysla liggen op een ‘plezierig niveau’. De vraag is matig, maar er is ook niet erg veel aanbod. Van Doorne heeft goede verwachting dat de prijzen naar de Kerst toe redelijk op peil zullen blijven. Wat ook hard nodig is als stookkosten met kouder weer gaan stijgen. “De kosten voor gas rijzen de pan uit.” Iedereen is bij met snijden, zodat er geen buffer aan sla is opgebouwd die de prijs nadelig kan gaan beïnvloeden.

Dat Kerst en Oud en Nieuw dit jaar in de week vallen, is eveneens een gunstige ontwikkeling. “Dat geeft goede hoop op een betere prijs. De handel wordt dan meestal een beetje nerveus. Dat komt wel gelegen.”

 

Slakken

Van ziekten of plagen heeft het gewas geen last. “Je moet wel op blijven letten voor slakjes langs de gevels. Daar moet je alle aandacht aan blijven besteden. Als de laatste meters bij de voet wat te nat zijn, kruipen ze naar binnen. En je mag er weinig meer tegen gebruiken. Alleen biologische oplossingen, waar je wel eens vraagtekens bij zet of ze wel goed werken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.