laatste update:29 nov 2012

‘Die 5 procent productieachterstand hebben we niet meer ingehaald’

Marcel van den Berg in De Lier had vorige week nog vijf trossen per plant hangen. “De grofheid is even wat toegenomen, maar ze worden nu weer fijner: 34 a 35 gram. We hebben gewoon te weinig licht.”

De bedoeling is om in week 52 de laatste trossen (cocktailras Brioso) te knippen. Om de tomaten (zonder ethrel) op tijd rijp te hebben bekijkt hij wekelijk het excel-schema waarin de graaddagen worden bijgehouden en vergeleken met andere jaren. Voor een rijpe tros zijn 1.100 graaddagen nodig. “We zitten netjes op schema.” Hij realiseert nu etmaaltemperaturen van 15,5 graden. “Over een week ga ik dat binnen drie dagen opvoeren naar 20 graden en dat minstens twee weken vasthouden. Als de laatste tros begint te kleuren gaan we weer omlaag om de kwaliteit goed te houden.”
Nu teelt hij nog vrij koel. Om 15 uur zakt de temperatuur naar de nachtwaarde van 12,5 tot 13 graden. Vanaf 3 uur gaat de instelling van de kasluchttemperatuur naar 17 graden en vanaf 10 uur naar 19 graden voor de verwarming en 20 graden plus 2 graden lichtverhoging voor de luchtramen.In koude nachten gaat het scherm bij het opstoken dicht maar daar is hij wel voorzichtig mee vanwege de Botrytisdruk.

 

Relatie OWG en Botrytis

“Er gaat veel werk zitten in het nalopen van Botrytis. We proberen nu  wekelijks een rondje te maken waarin we de dode stengels verwijderen en de aangetaste plekjes behandelen. Je ziet een duidelijke relatie tussen crazy roots en Botrytis. Op de plaatsen waar we het meeste last hebben van crazy roots vallen de meeste planten weg. Door de hogere worteldruk ontstaat eerder Botrytis.” De aantasting van de overmatige wortelgroei blijft stabiel op het niveau van de zomer, het moment dat Van den Berg begon met continu meedruppelen van natriumhypochloriet. “Maar dat is wel een hoog niveau. Ongeveer de helft van de planten is besmet.” Voor de teeltwisseling zal hij de daarom extra hygiënemaatregelen nemen en gaat hij bijvoorbeeld de stekers vervangen.

 

Nog 6 a 7 bladeren over
Voor het zover is verwacht hij nog 4 tot 4,5 kilo per vierkante meter te knippen. Daarmee haalt hij niet de geplande totaalproductie. “Die vijf procent productieachterstand die we in het voorjaar opliepen hebben we niet meer ingehaald.” Behalve het nalopen op Botrytis is het nu vrij rustig. De wekelijkse productie is 500 tot 600 gram per vierkante meter. Het zakken gaat gewoon door. Iedere week gaat het gewas een hele slag van de hogedraadhaak naar beneden. Het bladsnijden is bijna gedaan. Er zitten nu nog 8 a 9 bladeren per stengel. Hij wil er uiteindelijk 6 a 7 overhouden.

 

Hoge dieven verwijderd
De watergift blijft beperkt tot dagelijks drie grote druppelbeurten van 330 milliliter per twee stengels, tussen 10 en 13 uur. Hij geeft voeding mee van 2,8 ec. De ec in de mat is 4,5 mS/cm.
Op het gebied van de plagen is het ook rustig. Tegen wittevlieg heeft hij twee keer Oberon gebruikt en een keer Admiraal. Hij komt nog steeds Macrolophus en nauwelijks wittevlieg. Dus hij verwacht dat verdere chemische ingrepen niet nodig zijn. “Maar we verwijderen wel nauwkeurig de dieven bovenin het gewas. Wittevlieg zit daar het liefste op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.