teeltgeluid

laatste update:27 jun 2013

‘De productie en de kwaliteit van het staartje waren gewoon goed’

Bij Cees Oosterlaan in Berkel en Rodenrijs klinkt het knap hol in de kas. Op 30 oktober heeft hij de laatste tomaten geplukt en sinds een paar weken is de kas helemaal leeg.

Hij heeft ruim de tijd voor de teeltwisseling. Op 27 december komen de jonge planten pas op de tuin. “Ik loop hier alleen nog met mijn vaste medewerker. Het is allemaal routinewerk.”
De oude teelt heeft hij met een goed gevoel afgesloten. “We liepen 2,5 kilo per vierkante meter achter, maar dat was aan het eind nog maar 3 of 4 ons. De productie en de kwaliteit van het staartje was gewoon goed. En de prijzen vielen ook niet tegen. Het was een redelijk jaar al hebben we het gat van 2011 er niet mee gedicht.” De teelt is ook mooi schoon geëindigd. “Botrytis zat er weinig in, wittevlieg was geen probleem en pepino hebben we hier door de geïsoleerde ligging nog nooit gehad.” Ook  overmatige wortelgroei kent hij niet. De druppelslangen en stekers maakt hij tijdens de teeltwisseling daarom niet apart schoon. Het glas is deze week wel aan de binnenkant ingespoten met Flusofort en tien minuten later afgespoten met schoon water. Daarna heeft hij aan de gevels alvast extra helder folie opgehangen. Het glas aan de buitenkant gaat hij later schoonspuiten met Flusofort. “We doen alleen de onderste helft. De goten worden dan ook mooi schoon.” Net voor het planten spuit hij het hele interieur volvelds in met Vircon.

 

Vierjarig steenwol
Eind deze week verwacht hij de librabakken met steenwol te gaan stomen met een gehuurde stoomketel. Het substraat staat al op pallets opgestapeld in drie rijen op betonplaten in de kas. De thermometer steekt hij middenin de pallet die het verst verwijderd is van de aanvoerleiding. “Als de temperatuur daar hoog genoeg is, dan houdt ik nog zeker 5 uur het zeil bol.” Door de hoge olieprijs is het financiële voordeel van stomen wel minder geworden. “Maar doordat ik geen afvoerkosten betaal is het toch nog steeds gunstig.”
De librabakken zijn inmiddels 25 jaar oud. De ‘eenjarige’ steenwol gebruikt hij vier jaar. “Ze zijn dan nog geen millimeter ingezakt, maar ik wissel dan voor de zekerheid. Het substraat wordt steeds wat natter door de wortelresten.” Hij past de watergeefstrategie wel aan aan de leeftijd van de mat. “Op de oudere matten geef ik langere beurten en ik begin later en stop eerder met druppelen.”

 

Ruim twee maanden vast scherm
De tomaten voor volgens seizoen, opnieuw van het ras Arvento, zijn op 6 november gezaaid. “Door het enten op de lopbladeren loopt de plant vertraging op. We rekenen erop dat de plant 52 dagen oud en 30 centimeter lang is als we hem in huis krijgen.”
Omdat Oosterlaan geen beweegbaar scherm heeft gaat hij in ieder geval tot 1 maart een vast AC-folie gebruiken. Op driekwart van de oppervlakte zal dat op 10 bij 10 centimeter geperforeerd zijn. Maar langs de kopgevels is het 20 bij 20 en dicht bij de schuur legt hij stroken die op de rol variëren in perforatie. “Bij de schuur is het altijd kouder. Zo krijg ik de temperatuurverschillen aardig in de hand. Vorige winter was het verschil tussen de warmste en koudste plek meestal niet meer dan 3 graden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.