teeltgeluid

‘Uniforme trayplanten van drie herkomsten’

Het gaat goed met de bouwerij voor het nieuwe systeem waarmee Frans van den Bighelaar in ieder geval een deel van de verwarmingsbehoefte voor zijn kasaardbeien gaat dekken.

Het gebouw komt bij zijn champignontelende buurman. Het is de bedoeling dat de na de teelt vrijkomende mest wordt verstookt. Alleen laat de kachel wat langer op zich wachten dan gepland, zodat het niet meer lukt het geheel rond 1 januari kant en klaar in bedrijf te hebben. “We wilden rond 1 november beginnen met testen, dat wordt in ieder geval januari.”

In week 40 kon gestart worden met de pluk in de doorteelt Elsanta, na een zonder bijzonderheden verlopende weggroei. De planten in deze eerste afdeling zijn op 13 augustus aan de schaduwzijde geplant, en op 16 augustus aan de zonzijde. De tweede afdeling volgt tussen 17 en 20 augustus. Met de prijs zat het in de week van de overgang tussen de buiten- en binnenteelten wel goed. “De aanvoer is beperkt, vandaag doet klasse I tussen de twee en tweeënhalve euro per pond”, aldus Van den Bighelaar op donderdag 27 september. “Ik verwacht dat dat volgende week wel wat minder zal zijn.”

De trayplanten staan er mooi bij. Dat er een week tussen het plantmoment van de eerste en laatste stekken zit, is niet te zien, net zo min als het gegeven dat de planten van drie verschillende leveranciers komen. “Een heel ander beeld dan vorige jaren. Toen had ik ze weliswaar van twee herkomsten, maar je het verschil wel goed zien. Een deel van de planten was toen van kasstek, en voor een voor een deel van ongesorteerd buitenstek. Deze keer hebben we naast kasstek gekozen voor lichte buitenstekken.” De wekelijkse stikstofgift zat in week 38 op 11 kilo per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.