‘Kiertje in scherm om toch activiteit te houden’

Het gewas bij paprikakwekerij Den Banken in Etten-Leur staat er halverwege week 40 nog fris op. Toch begint het einde van de teelt langzamerhand in zicht te komen.

Aan gewaswerk wordt geen tijd meer besteed. De arbeid blijft beperkt tot oogsten en sorteren. De kwaliteit van de paprika’s is goed, en met 70 procent 80'ers is de grofheid voor het ras Veyron ook heel netjes.

Bedrijfsleider Richard Smits: “de laatste 3 kilo moet er nog afgesneden worden” Het ziet er naar uit de meeste vruchten rood gesneden kunnen worden. De einddatum is afhankelijk van de paprika-prijs en de hoeveelheid gas die nodig is, maar in principe wil hij in week 45 ruimen. Komende teelt overweegt hij nog om ietsje later te beginnen. “Het eerste zetsel aan het begin van het jaar is toch een duur zetsel, dat de laatste jaren niet bijzonder goed betaald wordt.” Verder is hij van plan om over te schakelen naar Maranello. “Om de grofheid. Dat kost minder arbeid bij het snijden en sorteren.”

Kiertje in scherm

Met de klimaatinstellingen probeert hij zo goedkoop mogelijk, dus met zo min mogelijk energie, de resterende kilo’s er af te halen. “De luchtlijn staat behoorlijk hoog. En de maximumbuis staat op 50 graden Celsius: daar moet hij het maar mee doen.”

Hij stookt 21 graden, en houdt een voornacht aan van 17 graden Celsius.

Het schermdoek mag beneden de 13 graden Celsius dichtlopen vanaf 22.00 uur of 22.30 uur.” Wel met een kiertje van 2 procent, om er toch wat activiteit in te houden.” Rond 9.00 uur of 9.30 uur gaat het scherm weer open.

De watergift is afgebouwd met de korter wordende dagen. Hij begint om 10.00 uur of 10.30 uur met de eerste beurt, en stopt rond 15.30 uur. Alleen bij een instraling van 200 Watt en boven een stralingssom van 100 Joule, komt daar nog een beurtje van 70 cc. bij.

Luis

Met ziektes en plagen is het rustig. Alles is onder controle, al was eerder wel een correctie met Pirimor tegen boterbloemluis nodig. Uitval van planten door schimmels heeft hij niet, en ook van binnenrot  hebben de vruchten geen last.

Of registreer je om te kunnen reageren.