teeltgeluid

laatste update:18 okt 2012

‘De regelmaat is nu weer helemaal terug’

Er zit een goede regelmaat in de hogedraadteelt met Hi Jack bij komkommerteler Jaco den Bakker in Brielle. “Beter dan een aantal weken geleden. Na afloop van die periode met warm weer hebben we best een moeilijke periode gehad, waarin het gewas uit balans is geraakt. In week 38 en 39 hebben we daardoor iets te weinig gesneden. Maar de regelmaat is nu weer helemaal terug.”

Ook in de herfst wordt nog het gebruikelijke patroon van om-en-om dunnen aangehouden. "Binnenkort gaat de kop eruit. Dat moet de oplossing zijn voor wat je nu te veel aanmaakt in verhouding met wat je kunt snijden.” Als de kop uit het gewas is, zal het ook met het overige gewaswerk grotendeels gedaan zijn. De bedoeling is om tot ongeveer 20 november door te gaan met de teelt. Tot nu toe is de teelt naar tevredenheid verlopen.  "Ik hoop volgend jaar  te kunnen kopiëren wat ik dit jaar gedaan heb."

Nog nachtbeurt

Als temperaturen houdt hij 18 graden Celsius aan in de nacht en 20 graden overdag. Met de vochtigheid in de kas  gaat het beter dan weken geleden, ondanks dat het later in het jaar is. "Maar omdat het buiten wat kouder is, raak je vocht nu makkelijker kwijt dan toen." De watergift neemt met de afnemende instraling ook af. "Al heeft het gewas overdag nog behoorlijk water nodig. En ik kan nog niet zonder nachtbeurt, om de intering op 3 procent te kunnen houden."

Wittevlieg

Behalve wittevlieg, waar een correctie voor nodig was, worden plagen goed onder controle gehouden door de biologie. Aan schimmelziektes is wat Botrytis te zien, maar niet meer dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.