laatste update:27 jun 2013

‘Botrytis als lopend vuur door gewas’

“Vanaf de zomer valt de productie zwaar tegen. We zijn alleen maar verder achterop geraakt ten opzichte van vorig jaar”, zegt Paul van Schie in Kwintsheul. De oorzaak zoekt hij vooral in de overmatige wortelgroei.

De Agrobacterium rhizogenes heeft inmiddels 60 tot 70 procent van de substraatmatten besmet. “Dat kost gewoon zetting en grofheid. Het gemiddeld vruchtgewicht is nu 85 gram, bijna 10 gram te laag.” Een ander effect is de toename van Botrytis. “Toen we de kop eruit haalden was het nagenoeg schoon, maar nu gaat het als een lopend vuur door het gewas. Sinds een paar weken is het niet meer bij te houden met nalopen. De crazy roots veroorzaken een hogere worteldruk waardoor zelfs mooie vlakke wonden aangetast raken.”

Flinke buis
Zuinig met stoken is hij ook niet. Bij een buitentemperatuur onder 11 graden mag er een buis in van 35 graden. In de ochtend staat er zelfs een buis in van 48 tot 60 graden. En om de plant voor zonsopgang op temperatuur te hebben, begint hij om 3 uur met opstoken naar 18 graden, waarbij hij eventueel het scherm dicht laat lopen. Overdag stookt hij op naar 21 graden waarna de temperatuur mag stijgen naar 23 tot 24 graden. Hij geeft nog maar een paar druppelbeurten tussen 10.30 en 14 uur.

Waterstofperoxide
Volgende week begint Van Schie met ethrellen, verdeeld over drie vakken. “We willen alleen met onze eigen mensen blijven plukken.” Over vier weken is de kas leeg. Dan is het tijd voor een grote schoonmaak tegen de overmatige wortelgroei.  “We gaan alle druppelaars en slangen vervangen en alle leidingen goed in het zuur zetten zodat ook de kalkaanslag eruit komt. Daarna zetten we alles vol met Freebac, een oplossing van waterstofperoxide. Dat gaan we in de nieuwe teelt vanaf het begin inspuiten in de persleiding zodat het watergeefsysteem schoon blijft.”

Biologisch topjaar
De productie mag dan tegenvallen, de kwaliteit is wel het hele jaar goed geweest. “En dat is natuurlijk ook heel belangrijk.” Aan plaagbestrijding heeft Van Schie dit jaar ook weinig werk gehad. “Het was biologische een topjaar. We hebben een keer tegen wittevlieg gespoten en twee keer tegen rupsen met een biologisch middel. Tegen Tuta hebben we nu wel met Tracer gedruppeld waardoor Macrolophus ook teruggevallen is. Maar met de wittevlieg redden we het wel tot het eind.” Het is niet waarschijnlijk dat hij volgend jaar opnieuw pepino gaat inbrengen. “Ik wil eerst de crazy roots onder controle hebben. Pepino verzwakt de plant toch behoorlijk.”

Ruim planten
Eind oktober worden de tomaten voor volgend seizoen gezaaid: opnieuw het ras Arvento op onderstam Maxifort. “Maar we gaan wel 1-op-1 geënte planten zetten, op een afstand van 71 centimeter. Die splitsen we op de tweede of derde tros en in week 10 of 11 nog een keer. Zo verwachten we meer grofheid te krijgen, geen koploze planten en geen staartjes aan de trossen.” Om Botrytis tegen te gaan gaat hij na volgend jaar zomer een deel of alle stengels uit de beugels halen. “Nu zijn die stengelbundels enorme schimmelhaarden en raak je al gauw vier stengels tegelijk kwijt. Je moet dan wel het blad tegelijk met de stengels eruit draaien, maar dat moet lukken want de paden hier zijn niet zo lang.” De komende teeltwisseling gaat hij het al uitproberen.

Of registreer je om te kunnen reageren.