Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Macrolophus goed mee kunnen nemen vanuit courgetteteelt’

Sjraar Hoeijmakers in Horst is op 1 juli met de tomatenteelt begonnen, na een teelt courgette. “Je hoeft nu niet 7 dagen meer te werken, zoals in de courgettes. Dit is veel rustiger.” Hij is nu enkele weken aan het oogsten. “Er is al wat plantbelasting af. De plant herstelt zich van boven weer.”
Hij heeft de trossen van de pruimtomaat, van het ras Prunus, allemaal op 6 gezet.
De kwaliteit en grofheid zijn goed. “Ze moeten ook niet te grof zijn.”

Meer wittevlieg
Het weekend eind week 36 was heel erg vochtig. “Zulk weer is een ramp met oog op Botrytis.” Met plekjes bijwerken en regelmatig spuiten weet hij de schimmelziekte tot nu toe echter nog goed te beheersen.
Plagen vormen geen probleem. “We hebben de Macrolophus vanuit de courgetteteelt goed mee kunnen nemen naar de tomaten.” Ondanks dat er voldoende Macrolophus zit, ziet hij meer wittevlieg. “We luchten nu vrij veel, dus ik denk dat ze binnen komen vliegen.”

Veel luchten
Hij houdt in de nacht een temperatuur aan van 14 graden Celsius. Op de dag is dat 18 graden. Hij lucht daar kort boven. “Dus dan kun je dit jaar vrij veel luchten.” Met de wisselende weersomstandigheden is het zaak de klimaatinstellingen regelmatig aan te passen. Als het ineens weer kouder wordt, dan moeten de luchtramen langer dicht om bladrandjes te voorkomen.”

Grotere beurten
De watergift is qua hoeveelheid hetzelfde als normaal, maar wordt in deze periode in een kortere tijd gegeven. “De beurten worden dus groter. Zodat je meer intering hebt. Dat is op kokos als substraat een vereiste.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin