Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Eigenlijk geen goed middel tegen Botrytis beschikbaar’

De komkommergewassen in de herfstteelt bij Herman Luimes in Erica zijn nu overal in productie. In de laatste planting van 22 juli is hij halverwege week 32 net begonnen met snijden, in de eerste planting van 7 juli is hij dan al voor de tweede week aan het oogsten. De invloed van het sombere regenachtige weer is daarbij merkbaar geweest. “Het duurt wel langer voordat je in productie bent.”
Met het koudere weer is wat meer gestookt en is de minimumbuis wat meer ingezet.
Ondanks het donkere weer is hij best tevreden over de stand van het gewas.

Wisselvallig weer
Hij hanteert een voornacht van 17,5 graden Celsius, en stookt daarna op naar 21 graden. De luchting wordt regelmatig aangepast. “Het is wisselvallig weer. De ene dag werk je met herfstinstellingen, een paar dagen later gebruik je weer zomerinstellingen.”
Om plotselinge omslagen naar zonnig weer op te vangen, gaat hij boven de 700 Watt instraling schermen. “Dat is meer uit voorzorg. Of het ook echt nodig is voor het gewas weet ik niet.”

Botrytis
Plagen geven geen probleem. Er is de herfstteelt opnieuw veel biologie uitgezet, die de plaaginsecten onder controle houden. Schimmels vormen een lastiger probleem met het vochtige weer. “Botrytis is dan altijd lastig. Daar komt het in deze teelt op aan: hoe houdt ik de planten in leven. Botrytis is echt een probleem. Daar zijn nu eigenlijk geen goede middelen tegen.”
Momenteel is er nog geen aantasting. “Maar het kan er ineens inkomen. Zeker met schommelingen in de productie is dat het geval. Dat is altijd een link stadium.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Herman Luimes

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin