Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Het valt op dat takken heel snel dikker worden’

Het gewas bij Ronald van der Sande van Kwekerij Brieljant in Brielle staat goed in balans. “Het neemt zijn vrucht goed mee. Al zie je dat bepaalde vruchtjes toch afgestoten worden bij planten waar de plantbelasting net te hoog is, door de omslag naar wat minder lichte dagen. Maar je kunt ze denk ik beter nu kwijt raken, dan dat je later meer rommel moet uitsorteren. Bij de lager belaste planten zetten ze wel gewoon allemaal goed. En dan groeien ze ook goed door.”
In week 23 is een behoorlijke productie gedraaid, waardoor de plantbelasting wat is afgenomen. De afgelopen periode zijn de paprika’s erg grof geweest. Allemaal 200 gram en daarboven. De kwaliteit is daarbij erg mooi en uniform. Hij maakt hele mooie geblokte vruchten aan.”

Schermen
Het enige waar hij op moet letten is dat vruchten niet oranjeachtig worden. “Dat kan wel eens een keertje gebeuren met veel zon.” Om dat te voorkomen trekt hij het scherm op tijd dicht. Met een sterk staand gewas is de grens voor het sluiten van het scherm wel opgerekt naar 750 Watt of hoger, al gebeurt het iets eerder als de buitentemperaturen er ook sterk bij omhoog gaan. “Een paar weken geleden was het schraler weer. Toen liep het onder de 700 Watt al dicht.”
Mede door de afgenomen plantbelasting, ziet Van der Sande het gewas elke dag sterker worden. “Dat valt op bij dit ras DRP 2571: de takken worden heel snel dikker.” Met een verhoogde kans op langere tijd donkerder weer in de komende periode, is hij blij met de generatieve (maar toch sterke) stand van het gewas. Hij zorgt dan ook dat hij kort genoeg aan is met indraaien. “Met indraaien moet je dan wel opletten, omdat je eerder te maken hebt met een vruchtje dat bovenin zit.”

Vocht sparen
De voornacht staat ingesteld op 17,5 graden Celsius, de nanacht op 19 graden. “Met zonop wil ik op 20,5 tot 21 graden zijn.” De luchtlijn staat net boven de stooklijn. “In de morgen staat temperatuur op de eerste plaats, en ga ik nog geen vocht sparen.”
Aan het einde van de dag mag de temperatuur oplopen tot 26 of 27 graden Celsius. “Om dan wat vocht terug te halen. Maar helemaal aan het eind van de dag zet ik wel een klein vochtkiertje, om niet te grote vochtschokken te krijgen bij het daarna afluchten naar de voornacht. In het verleden heb ik van die vochtschokken wel eens verdroging van een vruchtje en een bloempje gezien.”
Het begint in deze periode van het jaar, richting de langste dag, al ietsje makkelijker te worden om vocht vast te houden, al blijft dat wel erg afhankelijk van de richting van waaruit de wind komt.

Bijmengen
Ondanks een enkele bui, is de regenhoeveelheid die daaruit gevallen is nog gering. “Daar heb je niet direct je bassin weer mee vol. We blijven dus bijmengen met water uit het Brielse meer. De kwaliteit daarvan is vergelijkbaar met leidingwater. De natrium- en chloride-gehaltes zijn daardoor opgelopen. We laten dan nu ook iedere week bemonsteren. We zitten er kort op om te bepalen of we al moeten spuien of niet.”

Rupsen
Aan plagen zit er wat spint, maar deze blijft goed onder controle. Verder zijn er langs de gevel de eerste gaatjes van rupsenvraat gevonden. “We spuiten met Xentari, om de hoeveelheid Orius maximaal te houden. Als je er op tijd bij bent, ben je daarmee ook weer drie weken van de rupsen af.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin