Paprika rood

John van der Burg
‘Gewaswerk goed bijhouden met snel zwellende vruchten hoog in de kop’

Het tweede zetsel is er vrijwel af bij de rode paprika op het bedrijf van John van der Burg in Bergschenhoek. Hij oogst 70 procent 80ers. “Dat is best aardig. Het vruchtgewicht is tot 185 gram. Dat is niet echt zwaar. Het zorgt er wel voor dat de vruchten er snel af komen. Vruchten die we oogsten zijn 6 tot 7 weken oud. Dat is razendsnel.”
In de voorgaande periode is de plantbelasting heel hoog geweest, zeker voor een toch al generatief gewas als Nagano. “Het waren ook nog eens allemaal vruchten van ongeveer dezelfde leeftijd. Dus dat trok er wel aan. Het gewas kon het gelukkig steeds net bol blijven werken, dankzij het vele licht dat we hadden.”

Hozerig
Rond week 15 was de zetting massaal. “We zitten in hetzelfde ritme als vorig jaar: twee weken veel zetting en daarna weer een paar weken weinig. Het is erg hausserig. Ik denk dat het dat ook blijft. De eerste vruchten van het volgende zetsel zijn al weer hard groen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een deel groen te oogsten, om uit de hoos te raken. Maar dat doe ik toch maar niet. Dor de grote snelheid van afrijpen zijn de eerste bruine streepjes op de vrucht al weer zichtbaar.”
De kwaliteit is steeds goed geweest. “We hebben geen problemen gehad met de scherpe instraling.” Het is ook nauwelijks nodig geweest om felle instraling weg te schermen.

Water tekort
Met de droogte ontstond er een tekort aan gietwater in het bassin. Van den Burg heeft leidingwater bij moeten mengen. Hij zag het natrium-gehalte wel iets oplopen, maar verder is alles volgens het normale patroon gegaan.
Van der Burg probeert 2,5 tot 3 keer de instraling aan water te geven. De EC staat constant op 2,4 mS. “Als de mat-EC iets oploopt, regel ik dat door iets meer water te gaan geven.”
 
Plekje spint
Een aantal weken geleden is wat mineervlieg gevonden, waartegen Diglyphus is uitgezet. Ook is een eerste plekje spint gevonden. Preventief was al andersoni ingezet langs de gevels, maar nu is op de spinthaarden ook Phytoseiulus bijgezet. “We hebben alle plagen al wel gezien, alleen een rupsje nog niet. Maar we verwachten nu elk moment wel een vraatplekje te kunnen gaan vinden.”

Hoog vochtdeficiet
Na een voornacht van 18 graden Celsius, zit de temperatuur om 23.00 uur weer op 19 graden, om bij zonop op 20,5 graden Celsius uit te komen. De luchtingstemperatuur staat op 21,5 graden, en loopt vanaf het middaguur op tet maximaal 24,5 graden Celsius.
Tijdens de extreem warme dagen liep het vochtdeficiet flink op. “We hebben af en toe een vochtdeficiet van 14 gezien. Met die oostenwind was het dan buiten gelukkig ook wat koeler.”

Strak hangen
Met het gewaswerk besteedt hij ook tijd aan het hier en daar aanspannen van gewastouwtjes die wat slapper staan. “Even wat aantrekken, zodat alles er weer strak bij hangt.”
Verder zorgt hij goed bij te blijven met het standaard gewaswerk. “Ook bij weinig groei. “Het gewas zet hoog en de vruchten zwellen snel. dan breekt de kop zo af als je te lang wacht.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.