Doorgaan naar artikel

‘We halen al een paar weken 2 kilo per vierkante meter, best hoog zo vroeg in het jaar’

“Het gewas heeft een tijdje te schraal gestaan naar mijn zin, maar dat is de laatste weken goed bijgetrokken. Het staat eigenlijk wel  weer naar mijn zin. Het is nu een goed groeiend en toch open gewas”, zegt teeltman Ruud Suykerbuyk op de vestiging Westdorpe van Van Duyn Aubergines. In de kas staat sinds 19 november het ras Taurus op Maxifort. De warmte en CO2 zijn afkomstig van kunstmestfabrikant Yara aan de andere kant van het kanaal Gent-Terneuzen.

Klimaat aangepast
Ruim drie weken geleden heeft hij wat aanpassingen gedaan in de temperatuurinstellingen. Hij verlengde de dag werd met een uur en verhoogde de voor- en nanacht met een graad. “Het herstel ging eerst langzaam maar nu zie je toch dat het gewas weer spontaner groeit. Achteraf gezien had ik misschien eerder de temperatuur moeten verhogen. Van de andere kant is het steeds goed blijven zetten en is de productie hoog. We halen al een paar weken twee kilo per vierkante meter, dat is best hoog zo vroeg in het jaar.”
De klimaatinstellingen staan nu op 20 graden overdag met vanaf 16.30 uur een lichtverhoging van 4 graden (tussen 500 en 2000 Joules). Om 21 uur gaat de voornacht van 16 graden in, vanaf 0.45 wordt met 1,5 uur per graad naar de dagwaarde van 20 graden gestookt die dus rond 7 uur wordt bereikt. Het watergeven begint om 8 uur en mag tot 18.30 uur doorgaan. Het eerste en laatste uur wordt er alleen gedruppeld als er voldoende straling is geweest. Vanaf 9 uur wordt met een minimale rusttijd van 10 minuten gedruppeld.

Genoeg buffer
In totale productie loopt de teelt boven verwachting. “We liepen eerst achter maar we zijn nu voorbij de cumulatieve productie van vorig jaar.” De kwaliteit van de vruchten is ook nog steeds goed. “Maar we zien wel een enkel lichter gekleurd streepje op sommige vruchten. Waar dat door komt is een raadsel. We zagen het een paar weken geleden voor het eerst, maar het lijkt nu al weer minder te worden.” Door  een stroomstoring in de regio vielen de kunstmestfabrieken van Yara onlangs uit en hebben de bedrijven in de Smidsschorrepolder een dag geen warmte ontvangen. “Dat was geen probleem voor ons want de buffer zat goed vol en de warmtevraag was niet hoog.”

Nog aardig schoon
Met de gewasbescherming gaat het ook naar wens. “Er zijn wel een paar plekjes wittevlieg maar die zijn volledig onder controle van de Encarsia.” De geïsoleerde plekjes met aardappeltopluis houdt Suykerbuyk nauwkeuriger in de gaten. “We hebben preventief een paar flesjes Aphidius-mix erin gebracht maar hebben totaal geen parasitering kunnen terugvinden. Dat valt dus wel een beetje tegen.” Voorlopig laat hij de medewerkers de haarden met een plantenspuitje behandelen. Verder is het rustig. “Je zou het niet willen maar het is eigenlijk wachten op de wantsen. Van anderen hoor je al dat ze de eersten gevonden hebben. Wat wij gaan doen als het zo ver is, is nog niet duidelijk. Wantsen, dat blijft een moeilijk verhaal.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin