Doorgaan naar artikel

‘DRW 7749 is een enorme groeier dus het is vechten tegen het blad.’

“De handel reageert erg positief op deze nieuwe tomaat. Hij presenteert mooi doordat hij gemoter en diep rood van kleur is’, zegt Pieter van Dijk in Brielle. Hij teelt voor het eerst het ras DRW 7749 op onderstam Optifort (plantdatum 1 december). Door de platte vorm is het vruchtgewicht laag in veregelijking met de maatsortering. “We hebben nu een gemiddeld vruchtgewicht van 195 tot 200 gram en toch voor 75 procent BBB-sortering. Bij Growedena  heb je daar vruchten van 240 gram voor nodig.” Het lagere vruchtgewicht  is echter ook een van de oorzaken voor de tegenvallende vroege productie. “Maar dat komt ook door het teeltsysteem en het gebrek aan licht. We hebben op 75 centimeter geplant en wilden vroeg verdubbelen in stengels. Maar het duurde tot week 5 voordat er stevige dieven opkwamen. De productie tot 1 mei zal tussen 1 en 2 kilo per vierkante meter lager uitvallen. Daar komt nog bij dat de vroege prijzen ook tegenvielen.”

Veel potentie
Van Dijk verwacht dat de productie in de komende tijd flink zal toenemen. “Het gewas staat er perfect bij en heeft veel potentie. Maar het is ook een enorme groeier dus het is vechten tegen het blad.” Na het verdubbelen van het aantal stengels haalde hij daarom een blaadje uit de kop, maar daar is hij mee gestopt. “De plant compenseerde dat meteen door de andere twee bladeren groter te maken. We halen nu gewoon onderaan blad weg. We zaten in week 15 op een LAI van 3,9 met 11 bladeren. Deze week halen we een extra blad onderaan weg zodat we op een LAI van 3,5 komen.”

De tuin in
Ook met de klimaatinstellingen probeert Van Dijk de plant generatief te sturen. “Voor het eerst in zes jaar werk ik weer met een voornacht.”  De voornacht is diep en wordt snel gehaald. Van 23 graden in de namiddag zakt de temperatuur in 1,5 uur naar 14 graden. “Ik ben er begin maart mee begonnen maar dat was eigenlijk al te laat. Zo moet je bij ieder nieuw ras leergeld betalen. Growdena  was juist moeilijk aan de groei te houden. Die kon je telen vanuit je luie stoel, maar voor DRW 7749 moet je weer echt de tuin in. Een ding is zeker. Volgend jaar gaan we niet zo wijd beginnen en niet zo nauw door als nu.”

Broodschimmels bestrijden
Het gewas is nog steeds gezond. “Maar we zijn alert op wittevlieg. Die zie ik meer dan Macrolophus.” Deze week zijn daarom gele vanglinten opgehangen in de haarden van wittevlieg. Voorlopig wordt Macrolophus  ook nog bijgevoerd met rupseneitjes in de paden waar nauwelijk blad is geplukt. Hoewel het ras wittolerant is, staan drie keer per week de zwavelpotjes aan. “Dat is vooral tegen de broodschimmels. Die kunnen in het najaar problemen geven.” 

Drie maanden foliescherm
Het ras is niet ongevoelig voor Botrytis. “Het blijven natuurlijk vleestomaten. Maar het is onder controle doordat we iedere tien dagen een rondje maken waarbij de stompjes worden afgeknipt en de plekjes worden bijgewerkt.” Bladrandjes heeft Van Dijk alleen in januari gezien toen het gewas onder het gesloten foliescherm niet actief genoeg was. “Maar dat was meteen voorbij doen we er een kierend foliescherm van gemaakt hadden. Dat heeft er uiteindelijk 3 maanden ingelegen en heeft veel energie bespaard.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin