Doorgaan naar artikel

‘Dit ras kunnen we rood oogsten en dat komt de smaak ten goede’

“De planten staan goed in balans en de extra stengel is er mooi bijgekomen”, zegt Thomas van Leeuwen teelt in Grubbenvorst. De 5 hectare cherrytomaten van het ras Sassari op Maxifort zijn op 29 november geplant. In week 9 heeft Van Leeuwen er koppen bij gemaakt zodat er nu 3,75 stengels per vierkante meter staan. “Ik heb toen bij de kopdief een blad op de stengel en onderaan de dief weggehaald zodat ze goed in het licht stonden.” Vorige week zijn de eerste trossen op die dieven gezet. “Maar we tellen de vruchtjes pas als ze minstens 4 millimeter groot zijn.”

Mobiel licht
De mobiele belichting in de afdeling van 8.000 vierkante meter staat eigenlijk al lang uit. “Maar nu het een paar dagen een stuk donkerder is, heb ik ze toch maar weer aan gezet van 7 tot 18 uur. De plant staat flink belast terwijl we ineens veel minder licht kregen.” De productie van de belichte afdeling ligt ruim 0,5 kilo voor op de standaardteelt. “Maar die voorsprong raken we in de rest van het jaar meestal weer kwijt vanwege de schaduw van de installatie. Begin van deze teelt zijn de lampen vervangen en de eerste 8 weken is er onder folie geteeld zodat het donkere doek met zon op open kon. Je ziet dat de vruchten fijner zijn dan in de onbelichte teelt doordat er bij hogere temperatuur is geteeld. Dus hoelang we de voorsprong vasthouden?”

Ramen begrensd
De kwaliteit van het product is helemaal in orde. Voorheen teelde hij een ras dat in het voorjaar soms last had van ‘lekken’ onder het kroontje bij hoge worteldruk. “Maar dit ras heeft nergens last van. We kunnen hem roder plukken wat de smaak ten goede komt. De instructie is kleurschaal 6. De kleurenwaaier hangt naast de weegschaal.
De stookinstellingen zijn nu overal gelijk: 10 graden in de voornacht, vanaf 3 uur opstoken zodat het een uur voor zonsopgang 17 graden is. Vier uur na zonsopgang wordt naar de dagwaarde van 20 graden gestookt plus 2 graden op licht. “Doordat de ramen begrensd zijn op 60 (luwzijde) en 20 procent (windzijde) kan het ’s middags 26 graden worden.”
Het watergeven start 2 uur na zonsopgang en stopt 5 uur voor zonsondergang. Deze week begint Van Leeuwen met het druppelen van 3 millilter per joule straling. En als de mat te snel inteert geeft hij om 22 uur nog een avondbeurt.

Preventief chloor
Het gewas ziet er mooi uit. “We hebben alleen in de gevelrij een enkel bladrandje.” Hij heeft er wel op ingespeeld in de periode met veel zon en koude nachten. “We hebben de luchtlijn een tot twee graden hoger ingesteld zodat het ’s morgens  warmer mocht worden .” Deze week is Van Leeuwen gestopt met een blaadje uit de kop halen. “We moeten nu al gaan sparen voor de zomer.” Behalve wittevlieg zijn er geen ziekten en plagen te vinden. “Macrolophus zien we nu goed terug. We hebben ze drie keer bijgevoerd.” Op het hele bedrijf is een enkele plant met Botrytis gevonden die is ingesmeerd met klei.
Hoewel hij geen wortelproblemen heeft is hij dit jaar begonnen met preventief chloor druppelen. “We zijn best geschrokken van de hoeveelheid vuil die uit de druppelleiding kwam toen we ze grondig gingen schoonmaken. Chloor houdt ze nu goed schoon en doodt eventuele schimmelsporen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin