weblog

2 reactieslaatste update:30 mei 2011

Tuinders houden van Sjaak

Het CDA kiest een nieuwe voorzitter. En ‘onze eigen’ Sjaak van der Tak is doorgedrongen tot de laatste twee.

Lekker belangrijk. Partijvoorzitter. Van een partij die nog maar ergens tussen de 10 en de 15 procent van de stemmen weet te halen in Nederland. Maar als trouw CDA-watcher moet ik daar onmiddellijk bij aantekenen dat datzelfde CDA al jaren en jaren de grootste politieke voorvechter van de tuinbouw is. Mooi als dat bezegeld zou worden met het partijvoorzitterschap van de burgemeester van het Westland. 

Van der Tak heeft zich in die functie – die hij zal gaan combineren met het partijvoorzitterschap, mocht hem dat gaan toevallen – van meet af aan beijverd voor een betere positie van de (glas)tuinbouw. Waar ik hem ook heb zien spreken, elke keer weer wist hij wel een moment te vinden om weer even het rijtje van cijfers op te dreunen: de tuinbouw genereert zoveel miljard omzet, zoveel procent van het overschot op de Nederlandse handelsbalans, zoveel honderdduizend banen en zo nog een paar ronkende statistieken. 

Mister Tuinbouw wordt nu aangewreven dat hij het hele CDA een eind naar rechts wil laten opschuiven, terwijl zijn concurrente Ruth Peetoom het CDA een brede middenpartij wil laten zijn. Dat laatste wil Sjaak óók, roept hij dan steeds. Alleen weet hij dat er meer voormalige CDA-stemmers naar rechts zijn uitgeweken. Dat dat klopt wordt alleen al duidelijk als we kijken naar de politieke voorkeuren van de tuinders. Voorheen stemden die voornamelijk CDA, met VVD op flinke achterstand als tweede en klein christelijk en links daar weer vér achteraan. Nu is ook in de tuinbouw de VVD nummer 1 met 35 procent, en het CDA en de PVV ongeveer ex aequo op 2 20 procent.  

Als Sjaak van der Tak het CDA mag gaan voorzitten, dan wil hij twee jaar de tijd nemen om zijn partij opnieuw smoel te geven. Dat wordt dan zeker een op ondernemerschap en bedrijvigheid geënt smoel. En dan kunnen de tuinders weer met een gerust hart stemmen op de partij die ze eigenlijk nog steeds in de genen zit.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    MS

    Dacht dat ze onze collega SJAAK VERPLOEGEN van Scherpenhuizen bedoelde ;-)

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Wat mij betreft moet je religie en politiek zover als maar mogelijk is uit elkaar houden. Met een naam als Cda sla je de plank in deze tijd volledig mis. Eigenlijk is heel het politieke bestel aan een herijking toe want die ouderwetse rechts/links scheidslijn is volkomen uit de tijd. Ideologieën uit de 19de eeuw zijn niet erg praktisch toepasbaar in de 21ste.

Of registreer je om te kunnen reageren.