Courgette

Sjraar Hoeijmakers
‘Op kokos moet je toch wat generatiever sturen’

Met een zonnige periode groeit het gewas bij Sjraar Hoeijmakers in Horst goed. Tijdens eerdere donkere dagen was de ontwikkeling lastiger. “Vooral de wisselingen in het weer hadden een behoorlijke impact. Er werd dan veel vrucht aangelegd. We hebben in die tijd ook veel zwartjes gesneden.”

Bijen meer naar buiten
Met de verhouding tussen aangelegde mannelijke en vrouwelijke bloemen gaat het goed. “Al hebben we ook een koude hoek, waar we wat mannetjes te weinig hebben.” Tot nu toe wisten de bijen hun taak in de bestuiving in de kas prima te verrichten. Maar sinds het weekend (van wek 13 op 14) zijn we begonnen met handmatig bestuiven, nu er buiten wat meer bloei begint te komen.”
De kwaliteit van de geoogste vruchten is prima. “We hebben nagenoeg geen klasse 2.”

Generatief sturen
Bij de klimaatregeling zorgt Hoeijmakers dat de kastemperatuur bij zonop op 18 graden Celsius zit. In de nacht houdt hij 15 graden aan. Bij een mooie zonnige dag verlaagt hij de nachttemperatuur naar 14 graden Celsius. “Gemiddeld haal je de etmaaltemperatuur dan toch wel. En je trekt de dag- en nachttemperatuur zo iets verder uit elkaar. Op kokos moet je toch wat generatiever sturen.”

Vocht sparen
Overdag probeert hij wat vocht te sparen. “Vanaf 14.00 uur gaan we langzaam knijpen. Ik kan daarbij ook de daksproeiers gebruiken. Maar warmer dan 24 graden mag het in de kas niet worden.”
Met de nog koude nachten gaat het scherm elke nacht dicht, al gebeurt dat in de voornacht al niet meer zo veel.

Encarsia rondom
Aan ziekten of plagen is nog helemaal niets te zien. De preventief uitgezette Macrolophus ontwikkelt zich goed. Gedurende de eerste vier weken van de teelt is ook rondom langs de gevels Encarsia uitgezet. “Maar ook wittevlieg hebben we nog niet gevonden. Ook niet op de vangplaten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.