Doorgaan naar artikel

‘Ons doel is eerst sterke trossen maken met voldoende vruchtgewicht’

Peter van Meijel in Sevenum heeft begin deze week de eerste trossen geknipt. “De kwaliteit is super. Ze zijn mooi rood en goed gevormd.” De eerste drie trossen (ras Tourance op Maxifort) zijn op 5 gesnoeid, de volgende allemaal op 6 vruchten. “Het groeit bovenin als een speer. Na het wisselende weer kunnen we er nu goed temperatuur op geven.” In week 8 heeft hij een extra kop bijgemaakt. Sindsdien haalt hij iedere week bij het dieven en draaien een blaadje bij de trosdief weg. “De extra dief is heel sterk en gelijkmatig. De eerste tros ervan is in week 11 gezet en snoeien we deze week.”

Sterke dikke trossen maken
De aanmaaksnelheid is nog net geen tros per week. “Ons doel is eerst sterke trossen te maken met voldoende vruchtgewicht. We hebben twee trossen gebeugeld en de stelen van de derde tot de achtste tros behandelen we ze. Na week 12 is het niet meer nodig.”
Door het donkere weer was er wat meer rek op de trossen en de bladeren te zien. Van Meijel schrapte de trossteel met een bot ijzerzaagje. “Dat werkt heel goed. De trosstelen buigen mooi.” De medewerkers moeten het zaagje iedere poot ontsmetten in easyclean en de oplossing dagelijks verwisselen. “Als je virus in de kop brengt verspreidt het heel snel en zit je zo in de problemen.” Hij stookt in de ochtend op naar 19 graden en 22 graden in de middag met een lichtverhoging van 4 graden. Vanaf 18 uur gaat hij naar de voornacht van 15 graden en rond 23 uur naar de nanacht van 17 graden met dicht doek en 18 graden met open doek vanwege de sterkere afkoeling van de kop. Behalve in de voornacht staat er steeds een groeibuis van 45 graden in. De watertemperatuur van de 51-ers wordt op licht snel afgebouwd naar 25 graden.

3 meetboxen per hectare
Hij heeft per hectare 3 meetboxen hangen, plus 1 boven het LS10-ultra-schermdoek. Hij zet op luchtvochtigheid een kier van maximaal 3 procent waarbij de ventilatoren maximaal draaien. Als het temperatuurverschil tussen boven en onder het scherm kleiner is dan 6 graden trekt hij het scherm helemaal open bij grote horizontale temperatuurverschillen. “Bij windstil weer werkt het kieren goed maar als het waait moet het scherm veel eerder helemaal open.”
Van Meijel geeft inmiddels ruimer water, tussen 9.30 en 14.30 uur. Hij regelt de watergift voornamelijk op ec via de watergehaltemeters. De streefwaarde van de ec in de mat is 3,5 tot 4,5. “Op een donkere dag mag hij klimmen en op een lichte dag dalen.” Met nachtbeurten is hij gestopt.  Het watergehalte mag dan 10 tot 15 procent interen.

‘Ze dikken goed uit’
Het gewas is nog helemaal gezond. “Ik heb alleen een paar wittevliegen en mineervliegen gevonden. Botrytis is helemaal niet aan de orde.” Preventief is een mix van Encarsia en Erethmocerus uitgezet en Macrolophus die wordt bijgevoerd. Op een plekje is meeldauw gevonden. Maar om de opbouw van de biologie te vergemakkelijken zwavelt hij maar twee uur per nacht. “Maar we hebben wel een hele goede verdeling door 30 potjes per hectare.” Van Meijel is tevreden met de snelheid in het gewas. “Vanaf eerste bloei tot oogst duurde 55 dagen.” Het gemiddelde vruchtgewicht van de eerste tros is met 105 gram wat aan de lage kant. “Maar de volgende 3 trossen zijn al bijna even grof, dus ze dikken nu goed uit.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin