Doorgaan naar artikel

‘Sinds vorige week woensdag trap ik het gaspedaal weer in’

De extra stengels die Leo van der Houwen in Steenbergen in week 4 en 7 heeft aangehouden staan er goed op. “We zijn best tevreden met het gewas dat er nu staat.” Hij heeft de stengeldichtheid in twee stappen opgevoerd naar 3,3 per vierkante meter. Het tussentyperas Arvento (op Maxifort) werd op 19 oktober gezaaid en begin december geplant. Inmiddels bloeit de achtste tros. “Op 28 februari hebben we de eerste tomaten geplukt, ongeveer gelijk met vorig jaar.” In het begin heeft hij vlot geteeld. “Maar drie weken geleden heb ik het gas van de plank gehaald. Maar sinds vorige week woensdag trap ik het gaspedaal weer in. Ik laat de temperatuur in de namiddag oplopen tot 27 graden, inclusief 4 graden op stralingssom en 1,5 graden op lichtintensiteit.” Omdat de vruchten best nog wat grover mogen worden heeft hij een voornacht ingesteld van 13 graden tot 2 uur ’s nachts. Daarna stookt hij met een graad per uur op naar 17 graden net voor zonsopkomst. Tussen 9.30 en 15.30 geeft hij iedere 70 Joules een druppelbeurt van 200 milliliter per pot, waarna in de avond eventueel nog een beurt van 150 milliliter volgt.

Foliescherm is goed bevallen
Het vaste foliescherm in een van de twee afdelingen is er begin februari uitgehaald toen er een paar warmere dagen kwamen. “Het heeft er ruim 8 weken in gelegen en het is goed bevallen. Je kunt makkelijker de energiebehoefte beheersen. Dan hoef ik minder te stoken met de ketel. Bovendien kun je er een sneller gewas onder krijgen dat niet zwakker hoeft te zijn. Volgend jaar doe ik de complete 12 hectare onder de folie.”De beweegbare baan folie boven het betonpad heeft ook zijn diensten bewezen. “In een warmere week in januari kon je zo goed vocht afvoeren.”

Niet meer beugelen of snoeien
De eerste zes trossen op de hoofdstengel en de eerste van de eerste aangehouden dief zijn gebeugeld. Nu het oogsten is begonnen en het licht toeneemt, is hij ermee gestopt. De eerste tros was nog op vijf gesnoeid en de zes erna zijn gepunt, maar daarmee is hij ook gestopt. De plant regelt het nu zelf. De kwaliteit van de vruchten is goed. Holle of geblokte vruchten komen niet voor. Het gemiddeld vruchtgewicht is nu 88 gram. “Dat valt best mee voor dit ras.” Het gewaswerk bestaat uit dieven, draaien en blad snijden. Van der Houwen haalt geen blaadje uit de kop. “Bij zo’n relatief ruime stand is dat niet nodig.” Wel maakt hij de planten vrij kaal. Er blijven maar 13 tot 14 bladeren aan de stengel zitten.

Lichte aantasting
Ondanks het preventieve gebruik van de Aquinox heeft Houwen in week 8 een paar matten met overmatige wortelgroei gevonden. “We weten niet waar het vandaan komt. De Aquinox werkt wel goed. Vorig jaar hadden we na een paar weken al 15 tot 20 procent besmette matten.” De met Agrobacterium besmette paden worden nu helemaal apart behandeld. In de rest van de kassen wordt na ieder pad handen en mesjes gedoopt in Easy Clean.

‘Bijvoeren Macrolophus niet nodig’
Wat plagen betreft is het nog rustig. In week 7 en 9 is twee keer een kwart Macrolophus per vierkante meter en een beetje Encarsia uitgezet, vooral langs het pad en bij de circulatiepompen. “Daar zie je wel wat wittevlieg”, zegt Leo Ruinard die verantwoordelijk is voor de gewasbescherming. “We kijken op de vangplaten wanneer we moeten overschakelen op volvelds inzetten.” Hij heeft op die plaatsen ook Dacnusa en Dichlyphus uitgezet tegen mineervlieg. Zwavelen hoeft niet. Het ras Arvento is meeldauwtolerant. Bijvoeren van de Macrolophus hoeft volgens hem ook niet. “Dat hebben we nog nooit gedaan en we zien ze altijd volop komen. Soms zelfs zo veel dat ze prikschade geven en een beetje afgedood moeten worden.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin